Arhitektura Inventura 2018_2020

V sodelovanju z Društvom arhitektov Ljubljana

Bienalna razstava članov Društva arhitektov Ljubljana, ki jo v CD z velikim uspehom prirejamo že od leta 2000, pomeni prerez skozi dveletno obdobje slovenske arhitekturne scene, razstavljeni arhitekturni dosežki ponujajo tudi svojevrstne odgovore na nove družbene izzive in je hkrati tudi najpomembnejši prikaz sodobne slovenske arhitekture. Sprehod skozi razstavo ne prikazuje le zgrajenih stavb in dogajanja na slovenski arhitekturni sceni, temveč tudi odnos politike in gospodarstva do arhitekture ter intenzivnost zanimanja širše javosti do grajenega prostora: kakšna je slovenska arhitekturna usmeritev, koliko javnih natečajev je bilo izvedenih, koliko javnih stavb je bilo zgrajenih, koliko zgrajenih hiš so načrtovali arhitekti, ... Arhitektura je globalni fenomen, a ne šele danes, v času splošne globalizacije, temveč že od vekomaj. Pa vendar arhitektura nastaja lokalno, v okolju, iz katerega izhajamo in v katerem večinoma tudi delamo. Zato naša arhitektura nosi pečat zgodovinskih okoliščin, tradicije, podnebja, vzgoje in miselnosti, v kateri je nastala.
Svet se s pandemijo spreminja. Kako se na spremembe odziva arhitektura? Eno od spoznanj je, da ljudje, ne glede na kulturno poreklo in versko prepričanje, potrebujejo odprt, urejen in ozelenjen javni prostor, dober javni transport ter dostopno in vrhunsko zdravstveno oskrbo. In da je fascinacija s formo, ki ne izhaja iz dobre vsebine, popolnoma passé. Na tokratni razstavi bodo sicer na ogled projekti, nastali še pred izbruhom novega virusa. Verjetno pa bodo že na naslednji Inventuri 2023 vidni fleksibilnost in vrednote novih arhitekturnih razmislekov, zato bo njim posvečen spremljevalni program razstave, predavanja in pogovori.

Članska in študentska dela za razstavo že vrsto let izbirata posebni komisiji, celotni projekt pa nastaja  v organizaciji Marinke Škrilec Lukač, v postavitvi Sonje Miculinić in oblikovanju Nene Gabrovec. Razstavni katalog bo – kot vsi doslej – izvrsten dokument dveletne arhitekturne produkcije na Slovenskem.

 

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid