Javni apel ŠOS-u za podporo Radiu Študent

Posredujemo:


 

Ljubljana, 13. 1. 2021

Javni apel Študentski organizaciji Slovenije za podporo Radiu Študent

Spoštovani predsednik ŠOS, Klemen Peran, in generalni sekretar ŠOS, Alen Brkič, 

javno pismo naslavljam na vaju, g. Peran in g. Brkič, kot predstavnika Študentske organizacije Slovenije, stanovske organizacije, ki se zavzema za uresničevanje in varovanje interesov in potreb vseh študentk in študentov v državi. Verjamem, da sta glede situacije, s katero se soočamo na Radiu Študent, seznanjena.

Na Radiu Študent smo že večkrat poudarili, da so prizadevanja za sredstva iz proračuna Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, prizadevanja za namensko porabo javnega denarja, ki je namenjen uresničevanju študentskega in javnega interesa. Prekinitev (zadostnega) financiranja Radia Študent s strani ŠOU bi ogrozila sam obstoj Radia Študent, te edinstvene medijske, izobraževalne in civilno-družbene institucije, katere poslanstvo in pomen razumejo številne akademske, znanstveno-raziskovalne, študentske, sindikalne in druge civilnodružbene organizacije, katerih 31 pisem podpore prilagamo v priponki. 

Nepojmljivo je, da se v 21. stoletju lahko zgodi, da se ŠOU odpove financiranju neodvisnega medija ter celo napoveduje njegovo privatizacijo. Na Radiu Študent smo prepričani, pa v tem nismo sami, da omenjeno dejstvo kaže na popolno nerazumevanje vloge in pomena neodvisnih medijev za zdravo delovanje demokratične družbe, katerih del so tudi študentke in študenti iz celotne države. Prav med temi študentkami in študenti so najbolj kritični, solidarni, napredni in demokratični člani družbe, od katerih bo v končni fazi odvisna naša prihodnost in prihodnost naših zanamcev. Prepričani smo, da bodo s komercializacijo ali finančnim podhranjevanjem Radia Študent, študentski živelj prikrajšali za enega bistvenih emancipatornih vzvodov sodobne družbe, pravice do informiranja, ki ni obremenjeno z ozkimi poltičnimi ali komercialnimi interesi, ter tako ustvarjanja informirane podlage za krepitev kritičnega razmišljanja tega, upamo si celo reči, da v tem smislu najbolj pomembnega dela družbe. 

Radio Študent je tudi edinstvena izobraževalna platforma, ki na leto brezplačno usposablja več kot 50 mladih za novinarske, špikerske, tehnične poklice v medijih in širše. Številni projekti, financirani iz lokalnih, nacionalnih in evropskih javnih sredstev, potrjujejo javni interes na številnih področjih, od novinarstva, svobode govora, medijskega opismenjevanja, integracije migrantov, alternativne glasbene scene ter številnih drugih področij, ki pričajo o temu, da je Radio Študent več kot medij. 

Boj za Radio Študent je zato bolj za pravico študentk in študentov ter kritične javnosti za vrednote demokratične in solidarne družbe prihodnosti. Zato od Študentske organizacije Slovenije pričakujemo podporo v našem boju za prizadevanje za zagotovitev stabilnega financiranja te najstarejše neodvisne študentske in skupnostne radijske postaje v Evropi.   

Na dan pred glasovanjem v študentskem zboru ŠOU, ki bo jutri, 14.1.2021,  smo žal še vedno brez uspehov v smislu doseganja razumevanja s strani vodstva ŠOU glede pomena in vloge ter posledično financiranja Radia Študent.

Zaradi tega in vseh zgoraj navedenih dejstev na ŠOS apeliramo, da Radiu Študent pred glasovanjem študentskih poslancev izrazi javno podporo.

V upanju na pozitiven razplet nastale situacije, ki bi organizacije študentskega organiziranja uspela poriniti nazaj na tir razumnosti, vas lepo pozdravljam, 


Ana Kandare
direktorica Zavoda Radio Študent

 


 

Foto: Marijo Županov

Vir: Napovednik.com