Arhiv Minerva

V okviru projekta Na drugi strani. Slovenska fotoreportaža bo osrednjo razstavo v Galeriji Jakopič spremljala razstava na temo časopisnih fotografskih arhivov in dobre prakse njihove uporabe v sodobni umetnosti, ki bo na ogled v Galeriji Vžigalica.

Predstavili bomo Arhiv Minerva, ki je nastal po umetniški iniciativi skupine, katere ustanovni člani so Miklósi Dénes, Miklós Szilárd in Răzvan Anton, umetniki in učitelji na različnih visokošolskih zavodih v Romuniji. Umetniki so digitalizirani tako rekoč v smeti vržen arhiv fotografij in fotoreportaž clujskih dnevnih časopisov Igazság in Făclia, ki je bil zbran med letoma 1965 in 1993 in priča o različnih režimih romunske novejše zgodovine. Zbirko negativov je pred uničenjem rešil Tibori Szabó Zoltán, direktor Kulturnega društva Minerva ter današnji lastnik in administrator arhiva.

Poleg ureditve zgodovinskega arhiva 300.000 fotografij zgodovinski dokumentarni material uporabljajo pri ustvarjanju sodobnih umetniških del. Razstava bo na kreativen način prikazala, kako je zgodovinski arhiv kot primer dobre prakse komentiran skozi sodobna dela različnih umetnikov iz Cluja in Bukarešte.

© Minerva Cultural Association, Cluj

Zunanje povezave: Galerija Vžigalica

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid