Čar hudega

  • Kaj: Uprizoritev
  • Kdaj: četrtek, 21.1.2021 od 20.00 do 0.00
  • Kje: Na spletu, Nova Gorica
  • Prireditelj: SNG Nova Gorica
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Kolektivno gledališče
Čar hudega


Spletna uprizoritev v dveh večerih.

3. in 4. slučaj. 

Dogodek bo odprt do 24.00.

ČAR HUDEGA, slučaj 3 – Radio staruha (Zaupanje) in slučaj 4 – Zazoom (Vera) – Kolektivno gledališče

Slučaj 3 je avdio dogodek Radio Staruha na frekvenci 107,5.
Slišimo se ob 20.00. Do nas pridete s klikom na spodaj objavljen video.

Ob 20.55 pa se dobimo na slučaju 4, na Zazoomu, povezava spodaj.

Odprti kanali za stik s Čarom hudega: - SOS link, povezava spodaj. 


Premiera je bila štiridnevni spletni dogodek, ki je trajal od 16. do 19. decembra 2020.

Uprizoritev, ki je v celoti uprizorjena na spletu, je nastaja po principu kolektivnega gledališča, ki se navdihuje pri teatroterapiji Nikolaja Jevreinova (1879–1953) in pri gledališču spontanosti ter psihodrami J. L. Morena (1989–1974). Osvetljuje pomen kreativnih postopkov, ki so jih v preteklosti uporabljali ruski avantgardisti in zaradi katerih je ta umetniška smer dosegla globalni odziv, primerljiv z renesanso. Tematsko projekt reflektira teme "upanje", "obup", "bog" in "umetnost resničnega" ter si prizadeva ponovno vzpostaviti povezavo med umetnostjo in vero, temelječo na delu in življenjski zgodbi svetovno znanega ruskega avantgardnega pisatelja in umetnika iz St. Peterburga Daniila Harmsa in njegove avantgardne skupine Oberiu. (Eden njegovih psevdonimov je bil tudi Charms.)

Projekt kot spletna uprizoritev, teatralizacija življenja in dokumentarno gledališče išče svoj estetski izraz v tragikomičnem žanru kreativnega nesmisla. Gledalec, ki spremlja vse štiri večere, lahko skupaj z ustvarjalci preide vse omenjene faze, od obupa do upa in vere, s čimer poskuša projekt vzpostaviti kolektivno gledališče na Goriškem za podporo ustvarjalnemu potencialu prostora; revitalizirati vlogo posameznika v skupnosti, ozaveščati odpore do obravnavanih tem in jih transformirati s pomočjo kreativnih umetniških gest; analizirati pojav samoizolacije posameznikov v družbi zahodnega sveta in naraščanje tega pojava kot posledice epidemije ter vzpostaviti družbeno koristno kolektivno gledališče z združevanjem različnih umetniških praks, ki niso vezane na potrebe in politiko repertoarnega gledališča in ostalih vej uprizoritvenih dejavnosti.

Spletna uprizoritev v štirih delih, ki se zvrstijo v dveh zaporednih večerih, je v celoti nastala kot gledališče na spletu, ki je v teh časih edino mogoče. Spoprijema se z novim načinom gledališkega uprizarjanja ter je deloma posneta kot mockumentarno gledališče, deloma kot fikcija, deloma pa gre za interaktivni pogovor ustvarjalcev in gledalcev na aplikaciji zoom v živo. Prvotno je bila uprizoritev mišljena kot postavitev v živo na več različnih lokacijah, vendar je glede na dve karanteni, ki sta prekinili njen študij, in spričo njene tematike pravzaprav ustrezneje, da je v celoti izpeljana na spletu.


Režiser
Sakerdon Mihajlovič

Igrajo: Klintz, Vrana, Težki mož postave, Keltoukouk, Robotka, Grapa, Tarakanka, Lavuška

Koprodukcija: Teater na konfini, Mesto knjige. Projekt financirata MONG in GO EPK 2025. Projekt podpira tudi Evropska gledališka konvencija (ETC) kot del njenega programa ENGAGE. ENGAGE - Krepitev današnjega občinstva skozi izzivalno gledališče je soustanovil program Ustvarjalna Evropa, ki je program Evropske unije.  


 

Foto: SNG Nova Gorica / Neli Maraž

Zunanje povezave: Več o predstaviČetrti slučaj

Vir: Napovednik.com, SNG Nova Gorica

Video