Slovanski bralni klub: Bela bolezen

V Slovanskem bralnem klubu izpostavljamo najimenitnejša dela slovanskih avtoric in avtorjev, ki sooblikujejo pokrajino evropske in svetovne literarne tradicije. O knjigah v sproščenih pogovorih razpravljamo z njihovimi prevajalkami in prevajalci ter ustvarjalkami in ustvarjalci.


Na prvem srečanju v letu 2021 bomo spregovorili o drami Karla Čapka z naslovom Bela bolezen. Čeprav je delo nastalo v začetku 20. stoletja, je izredno aktualno. Evropo preplavi nenavadna nalezljiva bolezen, ki ogroža predvsem starejše ljudi. Uradna znanost v svoji ošabnosti tava v temi. Ko zdravnik Galen odkrije zdravilo, ga noče naivno izročiti v splošno uporabo, temveč želi v zameno zanj zagotovilo, da bodo odločevalci preprečili vojno, ki je še večje zlo od bolezni.

Z distopično dramo, napisano 1937, se je Čapek odzval na vzpon nacizma in izginjanje humanizma. Kot pravi v uvodu, ga je k pisanju spodbudil "konflikt idealov demokracije z ideali neomejenih in častihlepnih diktatur". Pojav, ki ga opazimo tudi v distopiji, ki jo živimo danes.
Gostja pogovora, ki ga bo vodila Jana Šnytová, bo prevajalka iz češčine in poljščine Tatjana Jamnik.

PRIJAVA
Udeležba je brezplačna, a je zaradi omejenega števila mest obvezna prijava. Prijave sprejemamo na tel. št. 01 308 56 00 ali na e-naslovu slovanska@mklj.si.

Drama je dostpna v elektronski oblikiI (PDF):

Zunanje povezave: www.slogi.si/wp-content/uploads/2020/10/bela-bolezen.pdf

Vir: Mestna knjižnica Ljubljana, Napovednik.com

Zemljevid