Prihodnje, odhodnje

  • Kaj: Komedija
  • Kdaj: petek, 22.1.2021 od 19.00 do 0.00
  • Kje: Na spletu, Nova Gorica
  • Prireditelj: SNG Nova Gorica
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Srečko Fišer
PRIHODNJE, ODHODNJE
Komedija, melodrama

Sezona 2006/2007, na spletu od 22. 1. 2021.

"Kaj je temeljna značilnost sveta, ki ga opisuje ta igra?" se avtor sprašuje v uvodni misli in odgovarja: "Morda to, da se v vseh teh prostorih dogaja nekak tranzit: da nikjer ni tišine: nemara je to hrup kolesja zgodovine, ki se vrti. To je vsenaokrog; ampak dogajajo se pa stvari vsakič v drobni celici, ponavadi le med dvema človekoma."

Po dveh izjemno odmevnih uprizoritvah Fišerjevih odrskih del, njegove dramatizacije Kosmačeve uspešnice Tistega lepega dne in izvirne igre Medtem, napisane po motivih romana Premirje Prima Levija, smo uprizorili igro Prihodnje, odhodnje, ki je bila med šestimi nominiranimi za Grumovo nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo 2004.

Žlahtna freska, ki jo žanrsko opredeljuje podnaslov Komedija, melodrama, je izpisana v duhu povojnega neorealizma in se dogaja v letu 1948 na slovenskem podeželju v okolici Gorice. Skozi mozaično upodobitev trkov med intimnim in javnim Fišer tankočutno odpira različne dileme malega človeka ob soočanju s tragikomičnim uveljavljanjem novega reda.


 

Režija: Jaša Jamnik

Igrajo: Mira Lampe-Vujičić, Jože Hrovat, Iztok Mlakar, Vojko Belšak, Ana Facchini, Maja Poljanec, Miha Nemec, Gorazd Jakomini, Marjuta Slamič, ...

 

Zunanje povezave: Več o predstavi

Vir: Napovednik.com, SNG Nova Gorica