Rdeči nosovi

  • Kaj: Drama
  • Kdaj: torek, 19.1.2021 od 19.00 do 0.00
  • Kje: Na spletu, Nova Gorica
  • Prireditelj: SNG Nova Gorica
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Peter Barnes
RDEČI NOSOVI
Red Noses

Premiera: 18. december 1986. Na ogled na spletu od 19. 1. 2021 dalje.


 

Rdeči nosovi, najnovejša drama angleškega avtorja Petra Barnesa (uprizorjena je bila prvikrat lansko poletje), postavlja svoje dejanje v Francijo sredi 14. stoletja, v čas prve velike epidemije kuge. /.../ Zakonov in zakonitosti ni več, vsakdo rešuje samo še svojo kožo, kakor ve in zna. Vsepovsod se legalno razcvetajo vsakršne umazanije: strahopetnost, cinizem, odkrita kurbarija, trgovanje s človeško mastjo. Nune se prostovoljno spreminjajo v cipe, vznikajo morbidnosti, krivoverstva, mazohizem, bičarske sekte.

/.../ splošno misel o manipulativni naravi oblasti, ki je ista od vekomaj, ilustrira Barnes s slikovito zgodbo o redu "Rdečih nosov", redovniški skupini "Kristusovih klovnov", francoskih komedijantov, ki v času kuge s cerkvenim blagoslovom in denarno pomočjo potuje po deželi in zabava ljudi s komedijami. S svojim smehom pripomore, da se ljudje ne spuntajo in da so nasploh "bolj pripravljeni sprejemati svojo bedno usodo". Tako je ta komedijantska bratovščina seveda v neposredni službi oblasti, ki je sicer sama spričo kuge ob vsak kredit. Takoj nato, ko pa epidemija uplahne in božja šiba ne ogroža več legitimnosti oblasti, postane bratovščina "Rdečih nosov" nepotrebna in seveda problematična. In oblast jo pri tisti priči brez sramu cinično likvidira.

Andrej Inkert, Delo, 23. 12. 1986.


 

Režija: Dušan Mlakar

Igrajo: Iztok Mlakar, Marjan Hlastec, Nevenka Sedlar, Lojze Krumberger, Marjanca Krošl, Janez Starina, ...

Nagrade

  • Borštnikova diploma za najboljšo predstavo v celoti, 22. Borštnikovo srečanje, Maribor, 1987
  • Iztok Mlakar - Borštnikova diploma in nagrada RTV Ljubljana za mladega igralca za vlogo Toulona v uprizoritvi Rdeči nosovi, 22. Borštnikovo srečanje, Maribor, 1987

Zunanje povezave: Več o predstavi

Vir: Napovednik.com, SNG Nova Gorica