Odkrivaj EU: Bog obstaja, ime ji je Petrunija

Oglejte si satirično dramo režiserke Teone Strugar Mitevske posnete po resničnem dogodku, ki je pred leti vznemiril tradicionalno severnomakedonsko javnost. Film, ki obravnava položaj žensk v sodobni družbi, je univerzalna in nadvse aktualna zgodba o uporu proti patriarhalnemu sistemu.

Film o ženski, ki se kljub prepovedi udeleži tradicionalnega moškega potopa v reko, pri katerem udeleženci po ortodoksni tradiciji iščejo križ, ki ga v vodo vrže duhovnik. Ko ji kot edini ženski križ tudi uspe najti, to razjezi prebivalce in duhovnika, ki jo zaradi tega celo prijavi policiji. Petrunija zavrne očitke, da bi križ, ki po tradiciji prinaša srečo, morala vrniti: "Zakaj tudi jaz ne bi smela imeti pravice do sreče,", izjavi ob borbi za enakopravnost spolov. Bog obstaja, ime ji je Petrunija je nastal v koprodukciji Severne Makedonije, Slovenije, Belgije, Francije in Hrvaške.

Drama je v letu 2019 prejela filmsko nagrado LUX, ki jo podeljuje Evropski parlament in nagrade na filmskih festivalih Berlinale, Edinburg in Sidney. Na Festivalu slovenskega filma je prejela vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo in nagrado Art kino mreže Slovenije.

Film si lahko ogledate kadarkoli 14. januarja 2021 ob terminu, ki vam najbolj ustreza. Za brezplačni ogled filma se prijavite zgoraj, ko kliknete na gumb "Rezervacija/nakup". Povezavo do filma vam 13. januarja pošljemo na e-naslov, ki ga boste navedli v prijavi.

Vir: Predstavništvo Evropske komisije v Republiki Sloveniji, Napovednik.com