Vesna Bukovec: In vendar me briga

Vesna Bukovec sodi med umetnike, ki se kritično odzivajo na pereče problematike sodobnega časa. V svojih vsebinsko zaključenih projektih se ukvarja predvsem s posledicami neoliberalne ideologije, potrošniško naravnano družbo, družbenopolitično realnostjo v slovenski državi, vlogo ženske v sodobni družbi in begunsko krizo.

Razstava vključuje več serij risb, ki vsebinsko povzemajo velik del avtoričinega opusa. V ciklu Ali me nočete, ker sem kritična (2012) izpostavi stereotipne vloge ženske v današnji družbi. Sklop risb Na čigav račun (2015) odpira vprašanja potrošnje kot osrednje kulturne prakse sodobnega časa in njenih negativnih posledic za živa bitja in okolje. V triptihu koloriranih risb z naslovom Ne v mojem imenu (2016) se je poglobila v ksenofobičen odnos širše slovenske javnosti in politike do migrantov, ki so množično prečkali slovenske meje. Za njen zadnji risarski cikel In vendar me briga (2019) pa se zdi, da je nekakšen odgovor na pasivnost in brezčutnost širše javnosti do trpljenja drugega. Osrednja tema risb so namreč podobe pogumnih žensk iz zgodovine 20. stoletja in sodobnega časa, ki so se in se še vedno borijo za družbene spremembe ter proti socialnim, političnim in spolnim neenakostim, od sufražetke Emmeline Pankhurst do švedske aktivistke za podnebne spremembe Grete Thunberg. Podobe protestnic, ki so postale po avtoričinih besedah simbol boja proti opresiji, vzbujajo upanje, da je svet vendarle mogoče spremeniti. Enako velja tudi za risbo Ženske prihajajo (2020) z upodobitvijo kolesark na letošnjih vladnih protestih, ki predstavlja hommage istoimenski skulpturi motoristke Dube Sambolec iz leta 1976 in velja za prvo slovensko feministično umetniško delo. (Nataša Kovšca)

Vesna Bukovec (1977) je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Deluje kot samostojna avtorica in v okviru umetniške skupine KOLEKTIVA (z Metko Zupanič in Lado Cerar). Ustvarja v različnih medijih (risba in video, občasno tudi fotografija, instalacija) in pri tem uporablja različne postopke (raziskava, apropriacija, participacija idr.). Predstavila se je na vrsti samostojnih in skupinskih razstav v domačem in mednarodnem prostoru. Deluje tudi na področju grafičnega oblikovanja in kuriranja video umetnosti.

Naslov risbe: Danuta Danielsson, shod neonacistov, Švedska, 1985, iz serije In vendar me briga, 2019 

Vir: Galerija GONG, Napovednik.com

Zemljevid