Teden korejskega filma: Stoletje korejskih žensk

  • Kaj: Kulturna prireditev
  • Kdaj: četrtek, 3.12.2020 od 16.00 do 23.00
  • Kje: Na spletu, Ljubljana
  • Objavil: Napovednik.com
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Teden korejskega filma 2020: Stoletje korejskih žensk

Pet filmov, segajočih v obdobje od 20. let prejšnjega stoletja do današnjih dni, odstira pogled na življenje običajne korejske ženske skozi čas in težaven prehod iz tradicionalne v moderno dobo.

Filme v korejskem jeziku z angleškimi podnapisi si bomo lahko brezplačno ogledali v Avstriji in Sloveniji, potrebna je le registracija na spletni strani dunajskega veleposlaništva Republike Koreje. Ogled je možen od 3. do 6. decembra med 16.00 do 23.00 uro, ko so izbrani filmi na sporedu. Urnik predvajanja:

  • Četrtek, 3. december: The Houseguest and My Mother; Our Body
  • Petek, 4. december: Yeongja’s Heydays; Little Forest
  • Sobota, 5. december: Kim Ji-Young: Born 1982; Yeongja’s Heydays; Our Body
  • Nedelja, 6. december: Kim Ji-Young: Born 1982; The Houseguest and my Mother; Little Forest

V sklopu dogodka bodo predvajane filme komentirali avstrijski in slovenski študenti koreanistike, strokovni pogled pa bosta prispevali Alexandra Schiefert iz Avstrije in Sanja Struna iz Slovenije. Pogovori bodo dostopni na YouTube kanalu 'koreaheute'.


THE HOUSEGUEST AND MY MOTHER

Podnajemnik in moja mami
Sa-rang-bang Son-nim-gwa Eo-meo-ni (사랑방 손님과 어머니)

Režija: Shin Sang-ok (신상옥)
Leto: 1961
Trajanje: 102 min.

Ok-hee (Jeon Yeong-seon) živi s svojo babico (Han Eun-jin), mamo (Choi Eun-hee) in služkinjo (Do Kum-bong). Ljudje njihovo hišo imenujejo "Hiša vdov", saj so vse tri odrasle ženske, ki tam živijo, vdove. Nekega dne se v hišo kot najemnik vseli učitelj z imenom Han (Kim Jin-kyu).


YEONG-JA’S HEYDAYS

Yeong-jini zlati dnevi
Yeong-ja-ui Jeon-seong-si-dae (영자의 전성시대)

Režija: Kim Ho-sun (김호선)
Leto: 1975
Trajanje: 103 min.

Chang-su (Song Jae-ho), delavec v livarni železa, spozna Yeong-jo (Yeom Bok-sun), hišno pomočnico njegovega šefa, in se vanjo zaljubi. Pred odhodom v Vietnam jo Chang-su zasnubi, vendar je kmalu zatem izkoriščena s strani šefovega podlega sina in izgnana iz hiše. Okoliščine jo pripeljejo, da sprejme priložnostne zaposlitve v šivalnici, nato delo kot natakarica in kot prodajalka avtobusnih vozovnic. Nazadnje pa je Yeong-ja zaradi izgube roke v nesreči primorana delati še kot prostitutka. Chang-su, ki po vrnitvi iz Vietnamske vojne dela v javnem kopališču, naleti na Yeong-jo na policijski postaji in se zaobljubi, da bo zanjo poskrbel.


LITTLE FOREST

Mali gozd
Li-teul Po-le-seu-teu (리틀 포레스트)

Režija: Yim Soon-rye (임순례)
Leto: 2018
Trajanje: 103 min.

Mladi Hye-won (Kim Tae-ri) ne gre nič po načrtih, ki si jih je zamislila za življenje v velikem mestu. Impulzivno se odloči vrniti v domači kraj in za seboj pustiti nerešene zadeve. Tam ponovno sreča prijatelja iz otroštva Jae-haja (Ryu Jun-yeol) in Eun-sook (Jin Ki-joo), ki živita podeželsko življenje na svoj način. Od tistih prvih zimskih mesecev naprej postanejo dnevi Hye-won napolnjeni s preprostimi in pomirjujočimi trenutki — sploh ko kuha s sestavinami, ki jih pridela sama. Skozi vse štiri letne čase Hye-won spoznava užitke preprostega življena in se začne zavedati pravega pomena vrnitve domov. Bliža se nova pomlad … in Hye-won naredi prve korake na poti v novo življenje.


OUR BODY

Naše telo

A-wo Ba-di

Režija: Han Ka-ram (한가람)
Leto: 2018
Trajanje: 95 min.

Ja-young, katere življenje je zaporedje neuspehov, se odloči poiskati smisel življenja.

Ja-young (Moon Choi) obupa nad izpitom za državno uradnico, za katerega se je pripravljala osem let. Izgubljena v življenju spozna Hyun-joo (Ahn Ji-hye), pisateljico in ljubiteljsko tekačico, polno življenja, ki v trenutku pritegne njeno pozornost. V upanju, da bi kot Hyun-joo postala polna življenja, začne teči tudi sama. Ob delu in rednem teku s Hyun-joo si Ja-young počasi izoblikuje novo telo in življenje. Kmalu pa Ja-young opazi, da tudi življenje Hyun-joo ni tako popolno, kot se zdi na prvi pogled.


 

KIM JI-YOUNG, BORN 1982

Kim Ji-young, rojena 1982
82 Nyeon-saeng Kim-ji-yeong (82년생 김지영)

Režija: Kim Do-young (김도영)
Leto: 2019
Trajanje: 119 min. 

Kim Ji-young (Jeong Yu-mi), popolnoma povprečna ženska, stara trideset-in-nekaj let, se iznenada začne obnašati, kot da bi se vanjo naselila njena pokojna babica ali preminula prijateljica. Kje leži razlog za to duševno stanje, in kako to vpliva na njene ljubljene in na njo samo?


Vir: Sanja Struna v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Koreje z Dunaja

Vir: Napovednik.com