Gallusov Oder izbranih 2020-21

Projekt Gallusov Oder izbranih je tako za izbrane mlade glasbenike, ki sodelujejo na koncertu, kakor tudi za vse sedanje Gallusove varovance, posledično pa tudi za vse slovenske študente glasbe, ki študirajo v tujini, večplastno pomemben. Skozi projekt Gallusov Oder izbranih se kar najbolj trudimo ozaveščati slovensko glasbeno in tudi poslovno javnost (potencialne donatorje in sponzorje ter posameznike) o pomenu in poslanstvu vseh naših, predvsem pa glasbenih "kulturnih ambasadorjev", ki nedvomno veliko prispevajo pri prepoznavanju slovenskega umetniškega potenciala in kultiviranosti našega naroda.

Agencija in Ustanova Gallus se pri izboru in podpori mladih glasbenih talentov osredotočata predvsem na tiste slovenske študente, ki študirajo na tujih glasbenih konservatorijih in akademijah, pa tudi pri tujih posameznih mednarodno uveljavljenih glasbenikih. Pomembno je, da imajo močno željo postati mednarodno uveljavljeni solisti ali komorni glasbeniki. S svojo interpretacijo, strokovnim glasbenim znanjem in celovito osebnostjo morajo prepričati strokovne svetovalce ustanove, da imajo sposobnosti in možnosti uresničitve svoje ambicije in tako izkazujejo relativno zanesljiv potencial za možnosti uveljavitve na mednarodnih koncertnih in/ali opernih odrih.

Bivanje v tujini lahko mladega glasbenika v nekaj letih študija zelo odtuji od domačega občinstva. Mnogi med njimi nimajo dovolj možnosti nastopati na domačih koncertnih odrih. To je pomemben vidik omogočanja Gallusovim varovancem, da lahko ostajajo v aktivnem koncertnem siku z domačo javnostjo in občinstvom. K temu lahko pripomoreta tudi radijski oz. avdio in televizijski oz. video posnetek koncerta. Predvsem slednji lahko učinkovito promovira tako soliste kakor tudi Ustanovo Gallus na You Tube in drugih podobnih internetnih glasbenih medijih. Ne smemo pa prezreti tudi vidika, da domače občinstvo tudi na ta način lahko opazuje in doživlja njihovo umetniško napredovanje in jih s spremljanjem njihovega študija in študijskega napredovanja vzpodbuja in krepi v njihovi umetniški samopodobi napram slovenski javnosti. Kvaliteten radijski oz. avdio posnetek uspešno izvedenega koncerta je lahko tudi dobra podlaga za izdajo zgoščenke, ki poleg podoživljanja skrbno izbranega programa omogoča Gallusovim varovancem, da imajo kot referenco tudi izdajo posnetka svojega dela koncerta na zgoščenki. To je hkrati tudi "mala glasbena osebna izkaznica", ki je predvsem v prvih letih samostojne umetniške poti izjemno pomembna.

Ne nazadnje je za nas izjemno pomembno, da se koncert odvija v naši prestolnici, Ljubljani, saj s tem dajemo dodano vrednost kulturnemu dogajanju mesta, za katerega si želimo, da bi v prihodnosti nosilo tudi naziv "Gallusovo mesto".

Vir: Zavod Gallus J. Carniolus, Napovednik.com

Zemljevid