Nažgane žrtve ženskega nasilja

V deželi, kjer domnevno vsi pijejo, živijo tudi štirje prijatelji. Dva sta pobliže predstavljena. Oba imata agresivni ženi, kar bi lahko pomenilo, da je 50 % možnosti, da se moški napija zaradi družinskega nasilja.

Od teh dveh je še pobliže predstavljen Martin, ki na neki točki zamomlja, da je poklicne ambicije opustil zaradi družine, od tam pa je šlo vse navzdol. O svoji situaciji še težje govori, saj za razliko od Nikolaja njegova žena ne nori, ampak je potuhnjeno agresivna. Kot ljubeča mati opominja otroke, da je pica v zamrzovalniku, kot ljubeča žena ponoči leta naokoli in možu očita, da je nedostopen in se zabava brez nje. Alkohol kot tak se ji ne zdi problem, saj vsi pijejo. Egoistična, kontrolirajoča, manipulativna. Niti toliko dostojnosti nima, da bi v restavraciji naročila sok, ko se mož skuša odvaditi od alkohola.

Vse to je v naši družbi velik, morda poslednji tabu. Fantki že od otroštva poslušajo, da so moški agresivni in velika grožnja družini in družbi kot celoti. Do žensk morajo biti absolutno razumevajoči, saj bi bili brez še tako hudobne partnerke osamljeni, pa še dolgčas bi jim bilo in konec koncev pretiravajo ali si izmišljujejo, saj ženske niso nikoli hudobne, le notranjo stisko izražajo na zelo čustven način. Če se moški vda usodi, je copata, če se ji upre, je nasilnež.

Film je glede na pričakovanja malce dolgočasen, ima pa v sebi vredno sporočilo: lažje se je odvaditi od alkohola kot ločiti se od hudobe. Moški ima 50 % možnosti za uspeh in to je najlepše prikazano v končnem prizoru. Martin prejme ženino sporočilo, zvrne še en kozarec, zapleše in se vrže v morje. Noro srečen, ker jo bo dobil nazaj? Morda. Morda pa je končno dovolj močen, da odbije vnovični poskus nasilnega cikla in se vrne k temu, kar je imel, preden ga je psihično tako zlomila, da je zapravil kariero in veselje do življenja. Še en ples in skok v morje, da spere s sebe vso umazanijo, ki jo čuti na sebi.


Film je ocenila ženska, ki je pozitivni ženski vzori iz primarne družine in vseživljenjska izpostavljenost retoriki o agresivnosti moških niso pripravili na nevarnosti, ki pretijo njenim prijateljem in znancem, a kot bi rekel stari Jack Burton: 

Just remember what ol' Jack Burton does when the earth quakes, and the poison arrows fall from the sky, and the pillars of Heaven shake. Yeah, Jack Burton just looks that big ol' storm right square in the eye and he says, "Give me your best shot, pal. I can take it."

(Miselna naravnanost za silo, ki te hoče uničiti, je: Kar poskusi, bom že odbil udarec)


Nažgani (Druk, Danska, Švedska, Nizozemska, 2020, 115 min)

Film je bil ocenjen v okviru 31. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe.

22. november 2020

Zunanje povezave: Liffe

Vir: Napovednik.com, Urednik