Igor Prassel, garancija za kvaliteto

Ljubljana, 22. november 2020

 

Igor Prassel, garancija za kvaliteto med Liffom in Animateko

Mednarodni ljubljanski filmski festival Liffe 2020 se danes končuje. Filme si lahko ogledamo še do polnoči, pozornost pa s tem zapisom usmerjamo v kratke filme, ki so v družbi svojih večjih bratov vedno nekoliko zapostavljeni. Letošnji član žirije za najboljši kratki film in vodja bližajoče se Animateke Igor Prassel nam je pomagal pri izbiri zadnjih liffovskih ogledov, ki jih lahko vzamemo tudi kot uvod v novo festivalsko doživetje. Več o Animateki v prihodnjim dneh.


 

Ko se odločaš za zmagovalni naslov, gledaš film kot tak ali daš prednost obravnavani temi? Drugače povedano, če si razdvojen in se res moraš odločiti, je pri tvoji izbiri pomembneje, da se govori o dobrem filmu ali o filmu s pomembno tematiko?

Vsak film, ki ga gledam, še posebej kot žirant, mora vsebovati vse pomembne vidike za odlično oceno: zanimiva zgodba, tekoča dramaturgija, odlična fotografija in montaža, glasba (ki ne sme preveč emocionalno posegati v zgodbo!), zvok, nevsiljiva scenografija in kostumografija, pa vse do filmske špice ... kar se tiče tematike, je to zelo subjektivno, saj vsakega verjetno zanima drugačna tema ... v vsakem primeru, delo v žiriji poteka na način, da se najprej določi odlične filme in se nato o vsakem debatira in tudi s kompromisom pride do končne odločitve, s katero so vsi zadovoljni. 

To zate velja vedno ali je letos kaj 'koronadrugače'?

Žiriranje poteka vedno na isti način, letos je edina žalostna drugačnost ta, da smo filme namesto na filmskih platnih (velika večina filmov je narejena za gledanje na velikem platnu), gledali na ekranih naših računalnikov.

Zdaj ko je nagrada podeljena, bi izpostavil še kak nezmagovalni film/avtorje, ki jih bo po tvojem mnenju še posebej zanimivo spremljati?

V ožjem izboru smo imeli tudi narativno eksperimentalni film Sun Dog, presunljiv dokumentarni film Ponoči je vsaka mačka siva, dramo Igra našega Luna Sevnika, ki študira film v Pragi, v kadru-sekvenci posneto dramo Zlate minute in eksperimentalni filmski dragulj Past Perfect.

Te je kateri od filmov spomnil na Animatekin program (enako učinkovito predstavljena tema, vzdušje ...)?

Med izbranimi animiranimi filmi sta bila tudi Zima v deževnem gozdu talentirane estonske režiserke in lutkovne animatorke Anu-Laure TuttelbergČežana avstrijskega mladega upa Alexandra Gratzerja ter črno humorno družinsko dramo Toomas pod dolino divjih volkov v Zagrebu delujoče estonske režiserke in animatorke Chintis Lundgren. Vse te naslove smo prikazali na lanskoletni Animateki in vsi so odlični. Menim, da je za Liffeov program Evropa na kratko zelo pomembno, da vsebuje tako igrane, kot dokumentarne, eksperimentalne in animirane filme. Škoda je edino ta, da se filmi na festival ne prijavljajo, ampak izbor delajo selektorji iz že videnih filmov na drugih pomembnih festivalih kratkega filma.


 

Foto: Šola filma

Zunanje povezave: LiffeAnimatekaŠola filma

Vir: Napovednik.com, Urednik