Za blagor vseh ljudi

  • Kaj: Drama
  • Kdaj: nedelja, 22.11.2020 od 20.00 do 0.00
  • Kje: Na spletu, Nova Gorica
  • Prireditelj: SNG Nova Gorica
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Francesco Randazzo

Za blagor vseh ljudi

Ogled predstave na spletu od 22. 11. dalje.

Predstava traja 1 uro in 25 minut.

KOPRODUKCIJA: Gledališče Koper


Običajni ljudje v običajnem obmejnem naselju. Na drugi strani meje drugi ljudje: nevarni že po definiciji. Tudi oni so običajni ljudje, tako kot ljudje obmejnega naselja. Vendar različni: tujci so in predvsem nezaželeni. In zato se krajevni prebivalci organizirajo. Organizirajo se v majhne, vendar zelo motivirane skupine obhodnih straž, ki delujejo kot zaščita pred priseljenci, organizirajo se v skupine nočnih straž ob rečnemu bregu, ki je v resnici meja. Složni in odločni so, da ne pustijo nikogar čez. Ko enemu izmed tujcev vendarle uspe prečkati reko, ga ujamejo, o njegovi usodi pa odloča skupinica privilegiranih prebivalcev zaselka (lastnik supermarketa in njegova žena, mehanik in njegova hči, zdravnik, mladi skrajnež in občinski uradnik), ki jih avtor pred nami izrisuje v grobih potezah ter besedilu, ki ne pozna ločil.

Ob njihovem "iskanju" odgovorov na vprašanje, kaj storiti z nezakonitim pribežnikom, avtor razkriva njihove najtemnejše strasti, resnične razloge njihovih čutenj in dejanj, zgrešene principe, ki jih narekujejo njihovi "zdravi" in "dobri" nameni, ter preko njih odstira in odslikava srhljivo brezčutnost sodobne družbe, njeno ksenofobijo, predvsem pa strah pred neznanim in pred vsem, kar ni družbeno sprejemljivo.

Dramo Za blagor vseh ljudi, ki je danes celo bolj aktualna kot v času nastanka, je italijanski režiser, igralec in dramatik Francesco Randazzo (1963) napisal po resničnem dogodku in zanjo leta 1996 prejel nagrado Candoni Arta Terme.


 

Režiserka
Nenni Delmestre

Prevajalec
Marko Sosič

IGRAJO

Zum, lastnik supermarketa na čelu ljudskih čet in obmejnih straž
Rok Matek

Zug, njegova žena
Anja Drnovšek

Ansch, Zugin mlajši brat
Matevž Biber / Romeo Grebenšek

Topf, mehanik
Bine Matoh

Schwei, občinski uradnik
Igor Štamulak

Kopf, zdravnik
Jože Hrovat

Luss, študentka, hčerka mehanika Topfa
Tjaša Hrovat

Mladi nezakoniti pribežnik
Lin Colja


 

 

Foto: Jaka Varmuž

 

Zunanje povezave: Več informacij

Vir: Napovednik.com, SNG Nova Gorica