Antigona

  • Kaj: 31. Ljubljanski filmski festival LIFFe
  • Kdaj: nedelja, 22.11.2020 od 1.00 do 0.00
  • Kje: Liffe na spletu, Ljubljana
  • Prireditelj: Cankarjev dom
  • Vstopnina: 6,90 EUR

Antigona (Antigone, Kanada, 2019, 109 min)

Sekcija: Panorama


Sodobna priredba Sofoklejeve tragedije prodorno osvetljuje teme žrtvovanja za družino, osebne odgovornosti, izostrenega cuta za pravicnost in integracije priseljencev v zahodnem svetu.

Antigona je vzorna ucenka in zgledna kanadska državljanka, ki po smrti staršev pride v Montreal iz Alžira, skupaj s sestro, bratoma in babico. Ko policisti ob aretaciji pomotoma ubijejo enega od njenih bratov, drugemu pa po izteku zaporne kazni grozi deportacija, sprejme radikalno odlocitev: bratu bo pomagala pobegniti iz zapora. Zaveda se posledic svojega dejanja, a globoko v sebi verjame, da njeno samožrtvovanje ni zaman. Njene prihodnosti, zapecatene z brezkompromisno držo proti policiji in sodnemu sistemu, ne morejo rešiti niti protesti in podpora prijateljev na socialnih omrežjih, a Antigona jo je pripravljena žrtvovati za ljubezen in lojalnost družini.

"Streljanje med policijsko akcijo v montrealskem parku, v katerem sta udeležena brata, ki sta v Kanado prebegnila vec let pred tem. Podobnim zgodbam smo v dandanašnjih sodobnih mestih Zahoda prepogosto price. Zacela sem si predstavljati, da bi sestra žrtve lahko bila Antigona. Kaj bi bila pripravljena storiti za ohranitev razpadajoce družine? Od tam je pobudo prevzela fikcija … Moj nagib je bila empatija do družinske tragedije, ki odzvanja veliko globlje, kot jo lahko posredujejo naslovnice casopisov ali komentarji družbenih medijev." (Sophie Deraspe)


Režija in scenarij: Sophie Deraspe

Igrajo: Nahéma Ricci (Antigona), Rawad El-Zein (Polinejk), Hakim Brahimi (Eteoklej), Rachida Oussaada (Méni), Nour Belkhiria (Ismena/Isméne), Antoine Desrochers (Hajmon), Paul Doucet (Christian)

Glasba: Jad Orphée Chami, Jean Massicotte

Nagrade:
Toronto 2019 (najboljši domaci film), Palm Springs 2020 (nagrada FIPRESCI za scenarij – posebna omemba)

Zunanje povezave: Liffe, ogled filma

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Video