Sol solza

  • Kaj: 31. Ljubljanski filmski festival LIFFe
  • Kdaj: nedelja, 22.11.2020 od 1.00 do 0.00
  • Kje: Liffe na spletu, Ljubljana
  • Prireditelj: Cankarjev dom
  • Vstopnina: 6,90 EUR

Sol solza (Le sel des larmes, Francija, Švica, 2020, 100 min)

Angleški naslov: The Salt of Tears

Sekcija: KRALJI IN KRALJICE


Ljubezenske izkušnje mladega mizarja se pred gledalcem nizajo v črno-belem kontrastu s stilizirano narativno razdaljo, v kateri zaživita tako na prvi pogled lahkomiselna mladostna čutnost kot zrela pomirjenost s preteklostjo, poosebljena v mizarjevem ostarelem očetu.

V želji, da bi se izšolal za mizarja, Luc prispe v Pariz. Tavajoč po mestu spozna Djemilo, ki mu priskoči na pomoč ter ga očara s svojo sramežljivostjo in nedolžnostjo. Prepustita se čutni romanci, ki jo prekine Lucov odhod domov k očetu. Tam sreča nekdanje dekle Genevi?ve, med njima vzplamti stara ljubezen in Djemila je pozabljena. Ko dobi priložnost za šolanje na prestižni mizarski šoli, Luc pozabi na Genevi?ve in se preseli v Pariz. Tokrat spozna Betsy; ta v njegov svet vnese vonj po svobodi, ki jo s svojo širino ponuja tudi francoska prestolnica.


"Film je zelo sodoben. Nadvse preprost je. Zavoljo gledalcev, ki morda niso navdušeni ljubitelji zgodovine filma, niso takšni izvedenci ali kritiki, mora biti tvoje delo zelo preprosto in nazorno, da ljudje tvojo namero razumejo." (Philippe Garrel)


Režija: Philippe Garrel

Igrajo: Logann Antuofermo (Luc), Oulaya Amamra (Djemila), André Wilms (Lucov oce), Louise Chevillotte (Genevičve), Souheila Yacoub (Betsy), Martin Mesnier (Paco), Teddy Chawa (Jean-René), Aline Belibi (Alice)

Scenarij: Philippe Garrel, Jean-Claude Carriere, Arlette Langmann

Fotografija: Renato Berta, Berto

Glasba: Jean-Louis Aubert

Nagrade:
Berlinale 2020

Zunanje povezave: Liffe, ogled filma

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Video