Dragi tovariši

  • Kaj: 31. Ljubljanski filmski festival LIFFe
  • Kdaj: nedelja, 22.11.2020 od 1.00 do 0.00
  • Kje: Liffe na spletu, Ljubljana
  • Prireditelj: Cankarjev dom
  • Vstopnina: 6, 90

Dragi tovariši (Dorogi tovariši!, Rusija, 2020, 120 min)

Angleški naslov: Dear Comrades!

Sekcija: PREDPREMIERE


Film o krvavih dogodkih, ki so v šestdesetih letih pretresli podeželsko mesto v nekdanji Sovjetski zvezi, a so zaradi prikrivanja oblasti dolga desetletja ostali zamolčani.

Novočerkask, Sovjetska zveza, leta 1962. Ljudmila je članica lokalnega odbora komunistične partije. Vrednote partije zagovarja z vso vdanostjo in prezira vsakršno nasprotovanje. Nekega dne pa je priča dogodku, ki ji za vedno spremeni pogled na svet. Oblasti v bližnjo tovarno pošljejo vojsko, da bi zadušila stavko delavcev, vendar pa se vse skupaj sprevrže v masaker. Mesto preplavijo izgredi, veliko je poškodovanih in pogrešanih. Izgine tudi Ljudmilina hčerka, zato se zaskrbljena mati nemudoma odpravi na nevarno, a odločno iskanje. Film natančno prikaže potek dogodkov, ki epilog dobijo šele po razpadu Sovjetske zveze.


"Želel sem posneti film o generaciji svojih staršev, ki se je borila v drugi svetovni vojni in jo preživela v prepričanju, da je častno umreti "za domovino, za Stalina" ter z brezpogojno vero v cilje komunizma: oblikovati novo družbo s prispevkom milijonov posameznikov. Želel sem s kar največjo natančnostjo rekonstruirati resnične dogodke, obdobje, v katerem je zgodovina razkrila nepremostljivo vrzel med komunističnimi ideali in tragično stvarnostjo dejstev. Film je posvečen čistosti te generacije, njenim žrtvam ter tragediji, ki jo je izkusila ob pričevanju sesutja svoje mitologije in izdaje svojih idealov." (Andrej Končalovski)


Režija:
Andrej Končalovski

Igrajo:
Julija Visotskaja (Ljudmila), Vladislav Komarov (Loginov), Andrej Gusev (Viktor), Julija Burova (Svetka), Sergej Erliš (Ljudmilin oce), Aleksander Maskelin (profesor Ovodov)

Scenarij: Andrej Končalovski, Elena Kiseleva

Fotografija: Andrej Najdenov

Nagrade:
Benetke 2020 (posebna nagrada žirije)

Zunanje povezave: Liffe, ogled filma

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Video