Asistentka

  • Kaj: 31. Ljubljanski filmski festival LIFFe
  • Kdaj: nedelja, 22.11.2020 od 1.00 do 0.00
  • Kje: Liffe na spletu, Ljubljana
  • Prireditelj: Cankarjev dom
  • Vstopnina: 6, 90 EUR

Asistentka (The Assistant, ZDA, 2019, 87 min)

Sekcija: PERSPEKTIVE


Zgodba mlade asistentke, ki je v službi priča vprašljivim aktivnostim svojega vplivnega šefa, pomenljivo spominja na afero spolnih zlorab, povezanih s Harveyjem Weinsteinom, ki je sprožila gibanje #MeToo.

Pred Jane, ki se je pred kratkim zaposlila kot asistentka vplivnega medijskega producenta, je nov delovni dan. V službo kot ponavadi prispe prva in odide zadnja, njeno delo je naporno in enolično. Tiskanje urnikov in potovanj, naročanje kosil in skrb, da je šefova pisarna kot iz škatlice. Tiho prenaša nenehno sovraštvo sodelavcev in šefovo grajanje ter molče opazuje, kako številne privlačne mladenke vstopajo v njegovo pisarno. Kmalu ji postane jasno, da je njen sum upravičen in da je nehote del sistema, ki dopušča oziroma podpira tudi spolne zlorabe.


"/.../ Gibanje #MeToo (Jaztudi) se je osredotočalo na moške, plenilce, in ne na vprašanje, kako pritegniti več žensk v filmsko industrijo ter kako zagotoviti večjo varnost in nediskriminatornost delovnega okolja. To sem postavila v žarišče. Vemo, kaj se dogaja za temi vrati, o tem se je poročalo, ne poznamo pa kolesja, ki se vrti pred temi vrati, kulture, ki obdaja molk, zastrupljujočega delovnega okolja. Ob pisanju scenarija sem v ospredje postavila te drobne trenutke, ki žensko oropajo samozavesti, ki lahko spodkopljejo njeno prepričanost vase in jo pustijo brez poti navzgor ali naprej." (Kitty Green)


Režija:
Kitty Green

Igrajo:
Julia Garner (Jane), Matthew Macfadyen (Wilcock), Makenzie Leigh (Ruby), Kristine Froseth (Sienna), Jon Orsini (asistent), Noah Robbins (asistent), Alexander Chaplin (Max), Jay O. Sanders (šef, glas), Juliana Canfield (Sasha), Dagmara Dominczyk (Ellen)

Scenarij: Kitty Green

Fotografija: Michael Latham

Glasba: Tamar-kali


Nagrade:
Berlinale 2020, Heartland 2020 (nagrada truly moving picture)

Zunanje povezave: Liffe, ogled filma

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Video