Moj brat lovi dinozavre

  • Kaj: 31. Ljubljanski filmski festival LIFFe
  • Kdaj: nedelja, 22.11.2020 od 1.00 do 0.00
  • Kje: Liffe na spletu, Ljubljana
  • Prireditelj: Cankarjev dom
  • Vstopnina: 6,90 EUR

Moj brat lovi dinozavre (Mio fratello rincorre i dinosauri, Italija, 2019, 101 min)

Angleški naslov: My Brother Chases Dinosaurs

Sekcija: KINOBALON

Za otroke od 12. leta (v italijanšcini s slovenskimi podnapisi)


Ganljiv in humoren film o najstniških tegobah, o sprejemanju drugačnega in lastnega, posnet po resnični zgodbi in istoimenski knjigi Giacoma Mazzariola. Mladi iz kar 32 držav so mu letos podelili evropsko filmsko nagrado mladega občinstva.

Jack živi v glasni in srčni družini, s starejšima sestrama in mlajšim bratom Giom, ki ima Downov sindrom. Kot otrok je Jack verjel, da ima Gio prav posebne moči, tako kot superjunaki v stripih. Šele pozneje je spoznal, da so bratove moči drugačne narave kot tiste v stripih. Ko začne Jack obiskovati gimnazijo, se njegov svet obrne na glavo. Na vso moč se zaljubi v novo sošolko, družbeno aktivistko Arianno, povsem spremeni svoj slog, zamenja krog prijateljev in celo bratec Gio postane sramotna nadloga! Jack ga na vse načine in do skrajnosti zanika, kar stvari povsem zaplete.


"/…/ Osebno se mi je roman prikupil, ker je v svojem jedru zgodba o prijateljstvu: o vezi med Jackom in njegovim bratom Giom. Ta žanr, ki bi ga nekako lahko poimenovali 'tovariški film', je zelo uglašen z mojo senzibilnostjo. K proučevanju medčloveških odnosov me najbolj pritegne in spodbudi neobičajno prijateljstvo." (Stefano Cipani)


 

Režija: Stefano Cipani

Igrajo: Alessandro Gassmann (Davide), Isabella Ragonese (Katia), Rossy de Palma (Rock), Francesco Gheghi (Jack), Gea Dall'Orto (Chiara), Maria Vittoria Dallasta (Alice), Lorenzo Sisto (Gio)

Scenarij: Fabio Bonifacci, Giacomo Mazzariol

Fotografija: Sergi Bartroli

Glasba: Lucas Vidali

Nagrade:
Evropska filmska akademija – nagrada mladega obcinstva 2020

Zunanje povezave: Liffe, ogled filma

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Video