Oče

  • Kaj: 31. Ljubljanski filmski festival LIFFe
  • Kdaj: nedelja, 22.11.2020 od 1.00 do 0.00
  • Kje: Liffe na spletu, Ljubljana
  • Prireditelj: Cankarjev dom
  • Vstopnina: 6,90 EUR

Oče (Otac, Srbija, Nemčija, Francija, Slovenija, Hrvaška, Bos, 2020, 118 min)

Sekcija: PREDPREMIERE


Četrti celovečerec Srdana Golubića prikazuje boj preprostega srbskega očeta s togimi mlini socialnega skrbstva, da bi dosegel skrbništvo za svoja otroka. Presunljiv slavospev človeški vztrajnosti in starševski ljubezni.

Po ženinem samomoru Nikoli, ki živi v skromnih razmerah, začasno odvzamejo otroka in ju dodelijo rejniški družini. Nato pa vodja socialne službe v tamkajšnji srbski vasici nepričakovano izda odločbo, da Nikola nima ustreznih dohodkov, da bi ju lahko dostojno preživljal, zato izgubi pravico do starševstva. Presenečen in ogorčen nad razpletom se Nikola odloči in vloži pritožbo na ministrstvu za socialne zadeve v Beogradu. Da bi dokazal, koliko mu pomenita otroka in kaj vse je pripravljen storiti zanju, se odloči peš prehoditi tristo kilometrov dolgo pot do glavnega mesta in vsem pokazati, kako krivična je ta birokratska odločitev.

"Več dni sem prihajal na pogovor z njim, na druženje. Pravzaprav mi je bilo najbolj zanimivo, ko sem ugotovil, da se v njegovi hoji skriva bistvo svobode in protesta. Odvzamejo nam lahko vse, razen dihanja in hoje. Povedal mi je, da se ni odpravil z neko jasno izoblikovano idejo, da je šlo za protest in dejanje upora, vendar z neko globoko intuicijo in nagonom, iz globin lastne duše. Sledil je notranjemu klicu in se podal v nekaj, kar je po mojem mnenju veličastno človeško dejanje protesta." (Srdan Golubović)


Režija: Srdan Golubović

Igrajo: Goran Bogdan (Nikola), Boris Isakovic (Vasiljevic), Nada Šargin (Biljana), Milica Janevski (uradnica), Muharem Hamzic (Miloš), Ajla Šantic (Sanja), Vahid Džankovic (uradnik), Jovo Maksic (Goran), Milan Maric (Jovanovic) Nikola Rakocevic (Radoje)

Scenarij: Srdan Golubović, Ognjen Svilicić

Fotografija: Aleksandar Ilić

Nagrade:
Berlinale 2020 (nagrada ekumenske žirije, nagrada obcinstva sekcije Panorama), FEST Beograd 2020 (najboljši film najboljši igralec, nagrada Stella Artois), Sofija 2020

 

Zunanje povezave: Liffe, ogled filma

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Video