Koronacija

  • Kaj: 31. Ljubljanski filmski festival LIFFe
  • Kdaj: nedelja, 22.11.2020 od 1.00 do 0.00
  • Kje: Liffe na spletu, Ljubljana
  • Prireditelj: Cankarjev dom
  • Vstopnina: 6, 90

Koronacija (Coronation, Kitajska, Nemčija, 2020, 113 min)

Sekcija: KRALJI IN KRALJICE


V Evropi živeči umetnik Ai Weiwei je dokumentarec o karanteni v Vuhanu med izbruhom novega koronavirusa režiral na daljavo, posamezne prizore pa so na skrivaj posneli prebivalci sami.

Prvega decembra 2019 je bil v Vuhanu zaznan prvi primer pacienta s simptomi koronavirusa. Potem ko so kitajske oblasti izbruh sprva skušale prikriti, je bila konec januarja 2020 v Vuhanu razglašena karantena. Po mestu so bliskovito zrasle nove bolnišnice, štirideset tisoč zdravstvenih delavcev je bilo pripeljanih z vseh delov Kitajske, prebivalci mesta pa obsojeni na štiri stene svojih domov. Film nas popelje v novonastale covid bolnišnice in na oddelke intenzivne nege, med bolnike in njihove svojce ter v življenje navadnih ljudi, ki se vsak po svoje soočajo s posledicami epidemije. Dokumentarec skozi prizmo pandemije prikaže kitajski brutalno učinkoviti način spopadanja z zdravstveno krizo in brezkompromisne mehanizme družbenega nadzora. Pod drobnogled vzame vrednost individualnega življenja v kontekstu političnega in se vpraša: Lahko civilizacija preživi brez človečnosti?


"Želel sem prikazati prvoosebno izkušnjo pri razumevanju Kitajske in njenega ljudstva ter njunega odziva na koronavirus. V teh dramatičnih okoliščinah lahko bolje razumemo politiko in človeškost katere koli družbe." (Ai Weiwei)


 

Režija, scenarij: Ai Weiwei

Glasba: Ling Ling, Punkgod

Zunanje povezave: Liffe, ogled filma

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Video