Nažgani

  • Kaj: 31. Ljubljanski filmski festival LIFFe
  • Kdaj: nedelja, 22.11.2020 od 1.00 do 0.00
  • Kje: Liffe na spletu, Ljubljana
  • Prireditelj: Cankarjev dom
  • Vstopnina: 6, 90 EUR

Nažgani (Druk, Danska, Švedska, Nizozemska, 2020, 115 min)

Angleški naslov: Another Round

Sekcija: PREDPREMIERE


Režiser Thomas Vinterberg in igralec Mads Mikkelsen sta znova združila moči v komediji, ki se sprašuje, ali je povišana raven alkohola v krvi res tako slaba stvar.

Martin je bil še nedavno tega najboljši učitelj na srednji šoli, zdaj pa je zapadel v globoko krizo. V razredu se pojavi le poredkoma, njegov zakon je v krizi. Nekega dne ga na rojstnodnevni zabavi prijatelji prepričajo, da začne popivati z njimi. Eden izmed njih pove zgodbo o filozofu, ki je zagovarjal tezo, da so ljudje rojeni s pol promila premalo alkohola v krvi. Svojim kolegom zato predlaga svojevrsten eksperiment: od zdaj naprej bodo vsak dan pili ravno toliko, da bodo vseskozi vzdrževali primerno raven alkohola v krvi. Zadeva sprva deluje, a kmalu na površje privrejo dolgo potlačene osebne težave. Se rešitev skriva v opustitvi ali v nadaljevanju tega nenavadnega poskusa?

"Film raziskuje pivske navade Dancev. Dejstvo je, da je alkohol v zgodovini človeštva prispeval k številnim dosežkom. Churchill je svetovno vojno dobil popolnoma nasekan. General Grant je bil ves dan pijan. Hemingway je pod vplivom alkohola pisal brezčasne romane. /.../ Alkohola ne obsojam. Film si prizadeva za vpogled v tematiko. Osuplja me, da ta v steklenico ujeta snov lahko življenje odpre in obenem človeka tudi ubije." (Thomas Vinterberg)


Režija: Thomas Vinterberg

Igrajo: Mads Mikkelsen (Martin), Thomas Bo Larsen (Tommy), Lars Ranthe (Peter), Magnus Millang (Nikolaj), Maria Bonnevie (Trine), Susse Wold (Rektor), Helene Reingaard Neumann (Amalie), Michael Asmussen, Cassius Aasav Browning, Oskar Kirk Damsgaard, Ole Dupont (Pedel), Dięm Camille G. (uciteljica), Aya Grann, Martin Greis-Rosenthal, Palmi Gudmundsson, Christina Hildebrandt

Scenarij: Tobias Lindholm, Thomas Vinterberg

Fotografija: Sturla Brandth Grovlen

Glasba: Mikkel Maltha

 

Nagrade:
Toronto 2020, San Sebastian 2020, London 2020

Zunanje povezave: Liffe, ogled filma

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Video