Izgnanstvo

  • Kaj: 31. Ljubljanski filmski festival LIFFe
  • Kdaj: nedelja, 22.11.2020 od 15.00 do 0.00
  • Kje: Liffe na spletu, Ljubljana
  • Prireditelj: Cankarjev dom
  • Vstopnina: 6, 90 EUR

Izgnanstvo (Exil, Kosovo, Nemčija, Belgija, 2020, 120 min)

Angleški naslov: Exile

Sekcija: PERSPEKTIVE

Žiranti svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev FIPRESCI Veronika Zakonjšek, Žiga Brdnik, Nace Zavrl so na letošnjem Liffu nagrado podelili "izjemno napeti družbeni srhljivki Izgnanstvo, ki z izpiljenim filmskim jezikom, dodelanimi liki, večplastno zgodbo in zelo učinkovito uporabo glasbe gledalca prikuje na sedež in ga dve uri ne spusti iz svojega primeža".


Vročična, z elementi srhljivke začinjena študija moškega, ki se čuti diskriminiranega in se vse bolj zapleta v mreže lastne paranoje. Zmagovalni film letošnjega Sarajevskega filmskega festivala.

Po težkem dnevu v službi Xhaferja pri vratih njegovega doma pričaka mrtva podgana. Kdo jo je obesil tja in zakaj? Ti vprašanji ga vse bolj razjedata in za vedno spremenita njegove odnose doma in v službi. Ker je Xhafer v Nemčiji živeči Kosovar, je prepričan, da je žrtev ksenofobije. Ko mu njegova nemška žena namigne, da incident morda ni posledica diskriminacije njegovih sodelavcev, ampak dejstva, da ga preprosto ne marajo kot človeka, je užaljen, a hkrati ne more z gotovostjo trditi, da žena nima prav. Po šokantnem dogodku je Xhafer prisiljen premisliti svojo identiteto in se soočiti z vprašanjem, kakšen človek je v resnici.


"/.../ Živimo v paranoičnem času. To še zlasti velja za nemško družbo, ki jo najbolje poznam. Izkusili smo radikalne spremembe naravnanosti: najprej smo bili leta 2015 prepričani v nujnost pomagati beguncem, kar nas je navdalo z dobrimi občutki. Zatem, leta 2016, se je vse korenito spremenilo. /.../ Na splošno smo tujce obravnavali z določenim apriornim nezaupanjem. Zanima me prav to čustveno stanje, želel sem ga izraziti. S filmom Izgnanstvo sem želel upodobiti občutje ujetosti v lastno stališče, videnje, zaradi katerega smo slepi za vse drugo." (Visar Morina)


 

Režija: Visar Morina

Igrajo: Mišel Matičević (Xhafer), Sandra Hüller (Nora), Rainer Bock (Urs), Thomas Mraz (Manfred), Flonja Kodheli (Hatiqe), Victoria Trauttmansdorff (Ursova žena), Stephan Grossmann (g. Winkler), Uwe Preuss (g./Mr. Koch), Nicole Marischka (Valerie), Daniel Sträßer (Georg)

Scenarij: Visar Morina

Fotografija: Matteo Cocco

Glasba: Benedikt Schiefer


Nagrade:
Sarajevo 2020 (najboljši film, nagrada Cineuropa), nemška scenaristicna nagrada 2018, Tajpej 2020 (nagrada Združenja tajvanskih filmskih kritikov), Sundance 2020, Berlinale – Panorama 2020, Hongkong 2020

Zunanje povezave: Liffe, ogled filma

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Video