Evropa na kratko - 2. sklop

  • Kaj: 31. Ljubljanski filmski festival LIFFe
  • Kdaj: nedelja, 22.11.2020 od 18.00 do 0.00
  • Kje: Liffe na spletu, Ljubljana
  • Prireditelj: Cankarjev dom
  • Vstopnina: 6, 90 EUR

Sekcija: EVROPA NA KRATKO

Skupna dolžina filmov: 77 min.


Nevidni heroj
Invisivel Heroi Invisible Hero
R: Crist?le Alves Meira; Portugalska, Francija, 2019; 28'
Slepi Duarte tava po plaži in išče svojega prijatelja Leandra, ki je skrivnostno izginil. Navkljub žgoči poletni vročini Duarte prehodi kilometre Lizbone, a Leandra se nihče ne spominja. Potovanje se sklene v srcu noči in razgali skrivnost.

Film je na letošnjem Liffu prejel nagrado za najboljši kratki film, ki jo podeljuje Unistar LC, d.o.o. Žirija v sestavi Katja Lenarčič, Rok Kajzer Nagode in Igor Prassel je izbiro utemeljila tako: "Protagonist nas s svojo toplino, domišljijo in duhovitostjo popolnoma očara in popelje na dogodivščino, ki subtilno odpira vprašanja identitete in razumevanja pogosto nevidnih manjšin v družbi."


 

Čežana
Apfelmus Applesauce
R: Alexander Gratzer; Avstrija, 2019; 7'
Medtem ko se za uniformirana stražarja izkaže, da sta bitji brez hrbtenice, živali nadaljujejo filozofske razprave o pomenu eksistencialnih vprašanj. Obenem pa se razjasni še eno najpomembnejših vprašanj: treba ga je umiti, olupiti, razrezati in zmečkati. Jabolko, namreč.

Carriere de Pissy
R: Eliott Chabanis; Francija, Burkina Faso, 2019; 13'
V osrčju mesta Ouagadougou je ogromen krater iz granita, v katerega so ujeti možje, ki si na vso moč želijo ven. Na koncu je osvobojena zgolj njihova podoba.

Igra
Hra Playing
R: Lun Sevnik; Češka, 2019; 22'
Šestnajstletna prijatelja Boris in Hugo kupita pištolo. Zapreta se v stanovanje Hugovih staršev in po spletnem video prenosu napovesta, da se bosta čez eno uro ubila.

THORAX
R: Fruhauf Siegfried A.; Avstrija, 2019; 7'
Otrokom govorimo, naj ne gledajo v sonce, zato da jim njihova potreba po vizualnem raziskovanju ne bi poškodovala vida. THORAX pa - nasprotno - nagovarja ravno otroško radovednost in iracionalnost ter nas kakor kinematična črvja luknja vodi v ozadje podob, kjer počasno človeško oko izpostavi bleščeči igri svetlobe.

Zunanje povezave: Liffe, ogled filma

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom