Moj jutranji smeh

  • Kaj: 31. Ljubljanski filmski festival LIFFe
  • Kdaj: nedelja, 22.11.2020 od 17.00 do 0.00
  • Kje: Liffe na spletu, Ljubljana
  • Prireditelj: Cankarjev dom
  • Vstopnina: 6,90 EUR

Moj jutranji smeh (Moj jutarnji smeh, Srbija, 2019, 94 min)

Sekcija: PERSPEKTIVE

Posebna omemba v sekciji Perspektive na letošnjem Liffu

Člani žirije v sestavi Zdravko Duša, Marina Gumzi in Ženja Leiler so se odločili tudi za posebno omembo nagrade vodomec, ki jo podeljuje glavni pokrovitelj festivala Telekom Slovenije, d.d.: "Zgodba ni velika, pravzaprav je tako majhna, da bi jo lahko skrili v gag. In vendar vztraja poldrugo uro in je komedija, čeprav se ravno ne krohotamo, so utemeljili."


Z značilnim balkanskim humorjem začinjena balada o generaciji, odrasli pod radarjem pretirano zaščitniških staršev, ki se le stežka privaja na življenje v resničnem svetu. Zadnja vloga Nebojše Glogovca.

Dejan ima skoraj trideset let, a je še devičnik. Še vedno živi pod isto streho s preveč zaščitniško mamo in zapitim očetom. Nesamozavesten je, poln dvomov in sramu, a ko se v službi zbliža s prijetno sodelavko Kaćo, poskuša utišati svoje notranje demone, da bi ugotovil, ali lahko z njo razvije globlji odnos od le prijateljstva. Potem ko doživi ponižanje lokalnega jasnovidca, spozna, da nima več česa izgubiti. Potrudi se poskrbeti za to, da bo njegovo življenje odslej vsaj znosno.


"Moj jutranji smeh je film o odraščanju z veliko razliko: glavni protagonist ni najstnik, temveč tridesetletni devičnik. V širšem smislu je zgodba o moji generaciji s pretirano zaščitniškimi starši, ki so se nas po najboljših močeh trudili obvarovati pred zastrašujočo resničnostjo zunaj intime doma. Vendar je njihova moč z leti postopoma usahnila in družine so začele razpadati. Iztočnica filma je sledenje Dejanu med spoprijemanjem s problemom razpadle družine in prizadevanjem postati samostojna osebnost, ne samo nekogaršnji sin." (Marko Đorđević)


 

Režija: Marko Djordjević

Igrajo: Filip Đurić (Dejan), Ivana Vuković (Kaća), Jasna Đuričić (Radica), Nebojša Glogovac (Miloš), Bratislav Slavković (Rajko)

Scenarij: Marko Đorđević

Fotografija: Stefan Milosavljević

Glasba: Dino Merlin

Nagrade:
Rotterdam 2020, FAF Beograd 2019 (najboljši film), Pancevo 2019 (najboljši film)

Zunanje povezave: Liffe, ogled filma

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Video