Švic

  • Kaj: 31. Ljubljanski filmski festival LIFFe
  • Kdaj: nedelja, 22.11.2020 od 16.00 do 0.00
  • Kje: Liffe na spletu, Ljubljana
  • Prireditelj: Cankarjev dom
  • Vstopnina: 6,90 EUR

Švic (Pot, Poljska, Švedska, 2020, 100 min)

Angleški naslov: Sweat

Sekcija: PREDPREMIERE

Posebna omemba Art kino mreže Slovenije na letošnjem Liffu

Žirija v sestavi Gregor Janežič, Žan Papič, Uroš Zavodnik je film izpostavila zaradi "drznosti avtorja, ki se sooči s sodobnim likom vplivnice na socialnih omrežjih".


Tri dni v življenju priljubljene fitnes motivatorke, ki ji iskrena objava na Instagramu svet nenadoma obrne na glavo.

Sylwia je tridesetletna fitnes motivatorka iz Varšave, ki je zaslovela s svojimi objavami na družbenih omrežjih. Športnica vsak dan trdo dela, da bi svoje telo ohranila v čim boljši formi, obenem pa poskuša navdihniti na tisoče drugih, da bi stopili na isto pot. Ko nekega dne na Instagramu objavi zapis, v katerem prizna, da se počuti osamljeno, se pred njenim stanovanjem pojavi zalezovalec. Sylwia ga sprva ignorira in se poskuša še naprej osredotočati na svoj naporni urnik, a ko njegovi poskusi postanejo vse bolj vulgarni, dekle vse težje ohranja nasmeh na obrazu. Nekega dne Sylwia gostuje v priljubljeni televizijski oddaji in javnosti spregovori iz srca. Takrat prvič spozna, kdo ali kaj je v življenju zares pomembno.


"Čustveni ekshibicionisti me prevzamejo, verjetno ker sem na nasprotni strani tega spektra; čustva držim v sebi in jih zaradi bojazni pred obsojanjem redko razkazujem. Ob srečanju z ljudmi, ki se izražajo z lahkoto in brez sramu, sem nevoščljiv. Na družbenih medijih sem pasivni opazovalec. Opazujem tiste, ki so aktivni, ki razkazujejo sebe in svoja čustva. Koliko je v tem resnice? Izmišljam si njihovo resnično življenje. Kakšni so, ko je njihov mobilni telefon izklopljen? Obstaja razlika?" (Magnus von Horn)


Režija: Magnus Von Horn

Igrajo: Magdalena Kolesnik (Sylwia Zajac), Julian Swiezewski (Klaudiusz), Aleksandra Konieczna (Basia), Zbigniew Zamachowski (Fryderyk), Tomasz Orpinski (Rysiek), Lech Lotocki (Andrzej), Magdalena Kuta (Danuta), Dominika Biernat (Wiktoria), Katarzyna Dziurska (Kasia), Wiktoria Filus (Zosia), Bartosz Sak (Kacper), Edgar Griszczuk (Eryk), Katarzyna Cynke (Marieta)

Scenarij: Magnus von Horn

Fotografija: Michal Dymek

Glasba: Piotr Kurek

Nagrade:
Cannes 2020, Toronto 2020, Zürich 2020, Hamburg 2020

Zunanje povezave: Liffe, ogled filma

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Video