Martin Eden

  • Kaj: 31. Ljubljanski filmski festival LIFFe
  • Kdaj: nedelja, 22.11.2020 od 19.00 do 0.00
  • Kje: Liffe na spletu, Ljubljana
  • Prireditelj: Cankarjev dom
  • Vstopnina: 6, 90 EUR

Martin Eden (Italija, Francija, Nemčija, 2019, 129 min)

Sekcija: PREDPREMIERE

Nagrajeni film letošnjega Liffa

Nagrada Art kino mreže Slovenije "zaradi brezčasnosti in aktualnosti problematike, četudi je zgodba postavljena v šestdeseta leta prejšnjega stoletja", kot je zapisala žirija v sestavi Gregor Janežič, Žan Papič, Uroš Zavodnik.


Režiser Pietro Marcello je navdih za film, ki obravnava številne aktualne tematike, kot so individualizem, družbena razslojenost ter vloga in pomen kulture v družbi, našel v istoimenskem romanu Jacka Londona.

Mornar Martin Eden nekega dne iz pretepa v pristanišču reši Artura, mladeniča iz družine premožnih industrialcev. Arturo Martina v znamenje hvaležnosti povabi k sebi domov, kjer mornar spozna mladeničevo sestro Eleno in se vanjo zaljubi na prvi pogled. Razgledano in omikano dekle Martinu simbolizira družbeni položaj, h kateremu teži tudi sam, zato sklene uresničiti svoje sanje in postati pisatelj. Toda kmalu se pod vplivom starejšega intelektualca Russa Brissendena začne gibati v socialističnih krogih, to pa močno razburi njegovo izbranko.


"Martin Eden pripoveduje našo zgodbo, zgodbo o tistih izmed nas, ki nas je namesto šolskega ali družinskega okolja izoblikovala življenjska izkušnja. Roman velikega političnega pomena razkriva sposobnost vpogleda Jacka Londona v temno plat prihodnosti, v izkrivljenost in muke dvajsetega stoletja." (Pietro Marcello)


 

Režija: Pietro Marcello

Igrajo: Luca Marinelli (Martin Eden), Carlo Cecchi (Russ Brissenden), Jessica Cressy (Elena Orsini), Vincenzo Nemolato (Nino), Marco Leonardi (Bernardo Fiore), Denise Sardisco (Margherita), Carmen Pommella (Maria Silvia)

Scenarij: Maurizio Braucci, Pietro MarcelloFotografija:
Francesco Di Giacomo, Alessandro AbateGlasba:
Marco Messina, Sacha Ricci, Paolo Marzocchi

Nagrade:
Benetke 2019 (najboljša moška vloga), Toronto 2019 (nagrada platform), Ghent 2019, Göteborg 2020

Zunanje povezave: Liffe, ogled filma

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Video