Sadeži pozabe

  • Kaj: 31. Ljubljanski filmski festival LIFFe
  • Kdaj: nedelja, 22.11.2020 od 20.00 do 0.00
  • Kje: Liffe na spletu, Ljubljana
  • Prireditelj: Cankarjev dom
  • Vstopnina: 6,90 EUR

Sadeži pozabe (Mila, Grčija, Poljska, Slovenija, 2020, 90 min)

Angleški naslov: Apples

Sekcija: PERSPEKTIVE

Zmagovalni film festivala. Prejemnik nagrade vodomec v kategoriji Perspektive, tekmovalnem sklopu mladih režiserjev. Nagrado podeljuje glavni pokrovitelj festivala Telekom Slovenije, d.d.

Kot je v utemeljitvi zapisala tričlanska žirija v sestavi Zdravko Duša, Marina Gumzi in Ženja Leiler, je Sadeži pozabe grenko-sladka, z nekaj prefinjenimi zamahi absurda v suvereno celoto oblikovana zgodba o brisanju in pisanju bolečih osebnih spominov, ki jo lahko beremo tudi kot aktualno parabolo o prostovoljni družbeni amneziji. 


Alegorična in duhovita filmska pripoved o tem, kako čustva vplivajo na človekov spomin in kakšno vlogo ima pri tem sodobna tehnologija.

Aris, samotar v tridesetih, nenadoma izgubi spomin, ta nepojasnljiva amnezija pa prizadene tudi številne druge prebivalce njegovega domačega mesta. Arisa v bolnišnici vključijo v eksperimentalno zdravljenje, med katerim podoživi nekatere dogodke iz mladosti in zgodnje odraslosti. Tam spozna Anno, ki se spopada z enako težavo kot on. Njuno srečanje Arisa spodbudi, da znova razmisli o svojih dejanjih in sprejme nekatere nove odločitve.


"Moj namen je bil ustvariti film bližje kinematografiji, ki mi je ljuba kot gledalcu. Filmom, ki ustvarjajo lastne svetove, imajo jasno izoblikovani idejni koncept ter obenem pripovedujejo nenavadno in zaokroženo zgodbo." (Christos Nikou)


Režija: Christos Nikou

Scenarij: Christos Nikou, Stavros Raptis

Fotografija: Bartosz Swiniarski

Glasba: The Boy

 

Zunanje povezave: Liffe, ogled filma

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Video