Hiperzaposlovanje STREAM #1: Laborious Relations

Hiperzaposlovanje
SPLETNI PRENOS #1
Silvio Lorusso, Sebastian Schmieg
Laborious Relations
Moderator: Davor Mišković

aksioma.org/sl/streaming

Ne glede na to, ali smo brezposelni, samozaposleni, ali delamo v redni službi s polnim delovnim časom, kot uporabniki tehnologije danes delamo nenehno. 

Aksioma je v novembru 2019 predstavila začetek enoletnega programa Hiperzaposlovanje - Družba brez dela, spletno delo in avtomatizacija, ki ga kurirata Domenico Quaranta in Janez Janša. Leto kasneje to izkušnjo zaključujemo z enako naslovljeno publikacijo – zbornikom, ki vključuje besedila Domenica Quarante, Luciane Parisi, Silvia Lorussa, kolektiva !Mediengruppe Bitnik in Felixa Stalderja, ter dela vseh umetnikov, ki so bili del tega programa. 

V sklopu izdaje knjige Aksioma napoveduje dva spletna dogodka z nekaterimi umetniki, ki so prispevali svoja besedila in umetniška dela. V prvem z naslovom Laborious Relations predstavljamo dva izmed njih: Silvio Lorusso in Sebastian Schmieg. 

Lorusso bo za izhodišče vzel svoj esej Umetnost v ekonomiji na poziv in njena temna snov (Gig Economy Art and Its Dark Matter), objavljen v zborniku, ki se osredotoča na lik umetniškega delavca in kritično obravnava uporabo zunanjih izvajalcev (outsourcing) ali storitev množičnega dela (crowdsourcing) v umetniški produkciji. Schmieg bo namesto tega izhajal iz ideje o "delovni inteligenci" ("laborious intelligence"), predstavljeni v njegovem članku za Kulturtechniken 4.0. 

Pogovor bo moderiral direktor reške kulturne organizacije Drugo more Davor Mišković.

Vir: Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, Napovednik.com