Frikšn bar #13: ‘reProduktivne narative’

  • Kaj: Pogovor
  • Kdaj: četrtek, 26.11.2020 od 19.00 do 21.00
  • Kje: Na spletu, Ljubljana
  • Prireditelj: Galerija Kapelica
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Spletni pogovor // 26. november 2020 ob 19. uri
Povezava // stream.kersnikova.org
Galerija Kapelica, Kersnikova 4, Ljubljana

Gosti: Maja Smrekar, Gjino Šutić, Margherita Pevere / Moderira: Mojca Kumerdej

Znanstveniki so pred kratkim objavili prvo uspešno diferenciacijo izvornih endometričnih celic v oocite – nezrele jajčne celice. Spodbujena z njihovim dosežkom sta se Smrekar in Šutić namenila v skupnem laboratorijskem procesu in-vitro preoblikovati matične celice iz menstrualne krvi v reproduktivne celice – kar pri nadaljnem umetniškem snovanju projekta ‘reProduktivne narative’ oba razumeta kot odpiranje novih izraznih možnosti za opolnomočenje žensk. Jajčne celice so bile do sedaj dostopne ženskam na IVF (in-vitro fertilizacijskem) postopku zgolj preko zapletenih in potencialno škodljivih posegov v telo, ta varnejši in bolj etičen način pa odpira pot razmišljanjem o novih načinih reprodukcije, neodvisnih od bioloških danosti ter tradicionalnih družinskih in družbenih struktur. Skupaj z rahljanjem navidez nujnih družbenih vzorcev prihaja tudi do opolnomočenja vseh, ki bi radi način razmnoževanja prilagodili svoji osebni zgodbi.

Narative o reprodukciji bodo skozi pogovor razvijali gostja Margherita Pevere, umetnica in raziskovalka, katere praksa združuje biološke umetnosti in performativnost z značilnim visceralnim podpisom, in umetniški dvojec Maja Smrekar in Gjino Šutić, mednarodno priznana avtorica in meddisciplinarni raziskovalec in razvijalec inovacij.

 

[FRIKŠN BAR]

Obstajajo teme, ki so tako zapletene in težavne, da se je kljub njihovi usodni pomembnosti o njih skoraj nemogoče pogovarjati. Nekaterih stvari ni mogoče ujeti v pogled, za nekatere še nimamo primernih besed. Lahko o njih razmišljamo, ne moremo pa jih še imenovati. Umetniki in znanstveniki pogosto stopajo čez meje znanega in tipajo čez meje možnega. Sami, pred vsemi nami.

V nizu neformalnih pogovorov v redakciji Kapelice, Rampe in BioTehne se v klubskem vzdušju na Kersnikovi srečujemo z izjemnimi posamezniki, ki s svojim raziskovanjem stopajo po robovih umetnosti, znanosti in možnih tehnologij. Govora bo o njihovih delih v nastajanju in spoznanjih, ki jih vznemirjajo. Dotikali se bomo tem, ki niso za vsakogar.

 

Pogovor je del projekta CreaTures (Creative Practices for Transformational Futures) in se lahko uporabi za raziskave po določilih Participation Information Sheet in Privacy Notice. Projekt je prejel podporo programa Evropske unije Obzorje 2020 za raziskave in inovacije v okviru sporazuma o dodelitvi sredstev št. 870759. 

Vir: Galerija Kapelica, Napovednik.com

Zemljevid