Pogovori, samogovori

  • Kaj: Uprizoritev
  • Kdaj: torek, 24.11.2020 od 18.00 do 23.59
  • Kje: Na spletu, Nova Gorica
  • Prireditelj: SNG Nova Gorica
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Ciril Kosmač

POGOVORI, SAMOGOVORI

Predstava traja 1 uro in 25 minut in nima odmora. Premiera 8. april 2010, SNG Nova Gorica; tekmovalni program 45. Borštnikovega srečanja.

Ogled na spletu od 24. 11. dalje.


 

Pisatelj Ciril Kosmač je v svojih delih z globoko občutljivostjo spregovoril o rodnih krajih in ljudeh, o primorskem človeku, njegovi ljubezni do domačije in materinega jezika, stiskah in upanju v različnih zgodovinskih okoliščinah.

Čeprav ni nikoli pisal za gledališče, s svojimi deli vedno znova navdihuje gledališke ustvarjalce – na novogoriškem odru sta doslej že zaživeli Balada o trobenti in oblaku ter Tistega lepega dne, ob 100. obletnici rojstva pa je Srečko Fišer po motivih in odlomkih iz Kosmačevih besedil (Življenje in delo Venca Poviškaja, Pomladni dan, Balada o trobenti in oblaku, Tantadruj, Realizem in fantastika) oblikoval odrsko priredbo Pogovori, samogovori.

Kosmačeva literatura vstopa na oder v obliki dveh samostojnih, a notranje povezanih gledaliških besedil, ki ju uprizarjajo isti štirje interpreti. Prvo odslikava pisateljevo notranjo pokrajino, njegova premišljevanja, dvome in zafrkljive komentarje, drugo se vrti okrog smešno nesrečne življenjske zgodbe Venca Poviškaja, enega izmed značilnih pisateljevih vaških posebnežev.


 

Režija
Jaša Jamnik

Igrajo

Prvi interpret, Peter: Iztok Mlakar

Drugi interpret, Izidor: Kristijan Guček

Tretji interpret, Moj Jezus: Branko Ličen

Muza, Zinka: Helena Peršuh


 

NAGRADE
Kristijan Guček - Priznanje ZDUS za igralske dosežke v letu 2010 za vlogi Interpreta in Izidorja

FESTIVALI IN GOSTOVANJA V TUJINI
Borštnikovo srečanje, Maribor, 2010

Zunanje povezave: Več informacij

Vir: Napovednik.com, SNG Nova Gorica

Video