Henri Cartier-Bresson: Iz oči v oči (Tete a tete) - začasno zaprto

Razstava fotografskih portretov

Skladno z ukrepi Vlade RS za zajezitev drugega vala epidemije koronavirusa smo odpovedali oz. prestavili vse prireditve in začasno zaprli vse razstave.

Več informacij o vračilu kupnine in urejanju dobropisa
 

Bi Mono Lizo zaradi poznavanja njenega portreta lahko prepoznali na ulicah Firenc? Bi med ljudmi na zabavi lahko razbrali Jean-Paula Sartra ali katerega koli drugega upodobljenca Cartier-Bressona? Ernst H. Gombrich
 

Na svoji dolgi poklicni poti je Henri Cartier-Bresson ustvaril veliko portretov tako slavnih osebnosti kot neznancev. Razstava z naslovom Iz oči v oči obsega sto portretov. Črno-bele fotografije so postavljene kronološko od 1933 do 1996 in povzemajo enega najdaljših znanih ustvarjalnih lokov v časovnem razponu šestdesetih let. 


Izbor za knjigo z naslovom Iz oči v oči – Tête à tête in razstavo ob svoji devetdesetletnici 1998 je  pripravil sam Henri Cartier-Bresson. Spremno besedilo za knjigo je prispeval slavni, leto dni mlajši, umetnostni zgodovinar Ernst H. Gombrich, premierno je bila predstavljena v ugledni londonski Narodni portretni galeriji. V knjigi so zbrani portreti ter občuten odsev javnega in kulturnega življenja 20. stoletja: od Pabla Picassa, Henrija Matissa in Alberta Giacomettija, Simone de Beauvoir in Jean-Paula Sartra, prek Marilyn Monroe, Edith Piaf in Coco Chanel do Cheja Guevare in Dalajlame pa Igorja Stravinskega in Roberta Oppenheimerja. Izbrani portreti, razstavljeni v Galeriji CD, so opremljeni tudi s kratkimi biografijami.


V Dvorani Duše Počkaj je na ogled dokumentarni film o tem velikem fotografu z naslovom Odločilni trenutki (1973). Na prehodu iz Galerije v Dvorano Duše Počkaj je razstavljen portret kiparja Vasje Žbone, domnevno edinega Slovenca, ki ga je portretiral HCB, fotografiji sta nastali v Parizu leta 1977.  
 

Zakaj portreti in zakaj prav ti portreti, katerih pogledi tako svetlo sijejo iz zapovedano pritajene svetlobe galerijskih sten? Za tišino tistih, ki so odsotni. Za njihovo prezenco, ki ne dopušča trivialnosti ali odvečnosti – v popolnem nasprotju s kričečo vsebino revijalnih publikacij, njihovo ljubeznijo do govoric in anekdot. Agnès Sire umetniška direktorica Fundacije HCBSkladno s smernicami NIJZ vas prosimo, da ob obisku upoštevate naslednje usmeritve:

OBISK LE BREZ BOLEZENSKIH ZNAKOV
Prosimo vas, da obisk Cankarjevega doma načrtujete le brez bolezenskih znakov ter da si pred vstopom v razstavni prostor razkužite roke in upoštevate higieno kašljanja/kihanja.

UPORABA LASTNE ZAŠČITNE MASKE
V vseh prostorih Cankarjevega doma je obvezna uporaba lastne zaščitne maske.

SMER OGLEDA RAZSTAV
S talnimi oznakami je označena smer ogleda posamezne razstave, ki zmanjšuje možnost stikov med obiskovalci, hkrati pa je logična v smislu ogleda razstave.
 
PREPOVED DOTIKANJA RAZSTAVNIH EKSPONATOV
Prosimo, da v novih okoliščinah še dosledneje kot prej upoštevate popolno prepoved dotikanja razstavnih eksponatov in drugih elementov v razstavnih prostorih.
 
UPOŠTEVANJE MEDSEBOJNE RAZDALJE DVA METRA
Prosimo, da ves čas gibanja po prostorih Cankarjevega doma ohranjate medsebojno razdaljo.

OBISK V MAJHNIH SKUPINAH
Vstop v razstavne prostore je mogoč le za posameznike, družine oz. člane istega gospodinjstva ter manjše skupine (do 6 osebe).
 
BREZGOTOVINSKO PLAČILO
Priporočamo, da plačilo vstopnine in nakupa v galerijski trgovini opravite brezgotovinsko. Listanje publikacij v galerijski trgovini ni dovoljeno.
 
Posedanje po klopeh in zadrževanje v prostorih Cankarjevega doma nista dovoljena.
Vodenih ogledov razstav do nadaljnjega ne bomo organizirali.

Zdravje je na prvem mestu. Ostanimo narazen, da bomo kmalu lahko spet skupaj.

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid