Kjer so čebele doma, spletna razstava

Vabljeni k ogledu spletne razstave Kjer so čebele doma, s katero Slovenski etnografski muzej gostuje v Etnografskem muzeju Zagreb.

To jesen bi SEM moral gostovati v Etnografskem muzeju v Zagrebu z razstavo Kjer so čebele doma. Žal nam čas, v katerem živimo, tega ne dopušča, zato je SEM za hrvaške obiskovalce pripravil spletno različico razstave, ki pa bo (tudi zaradi besedil v slovenskem, hrvaškem in angleškem jeziku) dostopna najširšemu občinstvu.

Razstavo Kjer so čebele doma je Slovenski etnografski muzej prvič postavil na ogled leta 2018 in je z njo obeležil prvi Svetovni dan čebel. Spletna razstava sledi strukturi fizične razstave. S fotografijami, besedili in videi razkriva zbirke SEM, osredotočene na bivališča čebel. Uvodoma podaja informacije o avtohtoni kranjski čebeli, v časovnici predstavi najpomembnejše osebnosti in dosežke v zgodovini čebelarstva na Slovenskem, predstavlja panje, čebelnjake, katerih bogata dediščina večplastno zaznamuje slovensko kulturno krajino, in poslikane panjske končnice kot edinstveno likovno in duhovno sestavino slovenskih čebelnjakov.

 

Vir: Slovenski etnografski muzej, Napovednik.com

Zemljevid