Začasno zaprto: Živko Kladnik: Sredi življenja

29. razstava iz serije razstav vizualne poezije v Bežigrajskih galerijah v Ljubljani je posvečena spominu na Živka Kladnika (1948–2017), enega izmed najpomembnejših ustvarjalcev vizualne poezije. Na prvi pregledni razstavi bo razstavljenih osemnajst kolažev, ki jih je avtor ustvaril v začetku 21.stoletja. Značilnost njegovih kolažev je zgoščenost lepljenja izrezkov iz časopisov in revij na osnovne ploskve ali na slepe okvire.

Že v začetku 70. let prejšnjega stoletja je z različnimi zavrženimi gradivi ter elementi konkretne in vizualne poezije, kot pronicljiv opazovalec družbene stvarnosti, kritično izražal svoje nestrinjanje takratnim družbenim spremembam.

Živko Kladnik se je rodil 11. junija 1948 v Novem mestu, živel pa na Gorenjskem – v Kranju in na Cegelnici pri Naklem. Bil je vsestranski umetnik in človek. Bil je pesnik, vizualni umetnik, filmar pa tudi predsednik Nogometnega kluba Kranj (1973–1979), tajnik šahovskega društva Naklo, soustanovitelj kranjske filmske skupine Ime in konkretistične skupine Studio Signum, soustvarjalec mednarodnih zbornikov WESTEAST, član likovnega srečanja Jasna in organizator ter pobudnik mnogih kulturnih dogodkov v Kranju.

S skupino Studio Signum je pripravil mnogo razstav in projektov, ki so svoj vrhunec dosegli konec 70-ih in v 80-ih letih prejšnjega stoletja. Najbolj opazna med njima sta bila Projekt Abeceda v Piranu, Benetkah in Kranju ter Grafiti v Reki, Kranju in Bohinju. Ti projekti so bili izvedeni na prostem, skupina Studio Signum pa je imela tudi več skupinskih razstav v galerijskih prostorih.

Samostojno je največkrat razstavljal v Kranju. Razstave ready-made kolažev je pripravljal še vse do leta 2016.
Umrl je 23. januarja 2017 v Kranju

Živko Kladnik, Srebrenica, 2016, kolaž collage, 61,5 x 91,5 cm © Marko Tušek

Zunanje povezave: Bežigrajska galerija 1

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid