Odpade: Rimbaud, za vedno

Knjigo bosta predstavila Brane Mozetič in Matjaž Lunaček.

Knjiga Rimbaud, za vedno je zasnovana kot svojevrstna poetična biografija, ki odstopa od ustaljenih praks pisanja o njem. Njega in njegovo poezijo poskuša bralcu približati skozi pomembne mentalne entitete, kot so ljubezen, vera, krivda, sram, trpljenje, prijateljstvo, sočutje, obscenost in tako naprej. Čeprav je avtor psihoanalitik, se izogiba banalni uporabi psihoanalitičnega aparata za analizo pesmi in poetovih ravnanj, ker bi se mu tak pristop zdel zloraba tako psihoanalize kot pesnika.

V knjigi so pesmi v slovenskem jeziku in v originalu. Nekatere so bile že objavljene, druge so novi prevodi, ki so natisnjeni na koncu knjige. Vse pesmi je prevedel Brane Mozetič. Tako prinašala delo tudi v tem pogledu novosti, ki smo jih v našem prostoru že dolgo pogrešali. Avtor dela je psihiater in psihoanalitik, ki je celoživljenjsko deloval v psihoterapevtski praksi. Ukvarja se tudi z razmerjem med psihonalizo in literaturo ter pedagogiko. V zadnjih letih je izdal štiri knjige esejev in kratkih zgodb.

Arthur Rimbaud (1854–1891) je deloval v času velikih naravoslovnih spoznanj, vojn, socialnih projektov in nastanka novih držav. Vse to je uspešno vključil v svojo povsem izvirno poetiko. Je eden redkih pesniških genijev, katerega zvezda ne more zaiti. Bil je Videc (samopoimenovanje) in inovator. Čeprav je bil poetsko ustvarjalen zgolj štiri leta, je pustil neizbrisen pečat v zgodovini pesništva. Bolj moderna poezija, kot je njegova, ni mogoča. O njegovi poeziji in življenju je napisanih na stotine knjig.


Ker želimo, da je obisk Trubarjeve hiše literature varna in prijetna izkušnja tako za obiskovalce kot za zaposlene, vas prosimo za upoštevanje ukrepov:
– v Trubarjevo hišo vstopate le, če ste zdravi,
– obvezno si nadenite zaščitno masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela obraza,
– razkužite si roke ob vstopu v prostor,
– upoštevajte predpisano medosebno varnostno razdaljo 1,5 m
– vsi udeleženci prireditve morajo sedeti na vnaprej pripravljenih stolih, stoječa publika v prireditvenem prostoru ni dovoljena,
– če je na prireditvi oziroma vodenem ogledu od 11 do največ 50 oseb (štejejo udeleženci, izvajalci in zaposleni) je obvezno vodenje seznama vseh prisotnih.

 

GLBT branja omogoča Javna agencija za knjigo RS

Vir: Društvo ŠKUC, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Brane Mozetič, Matjaž Lunaček

Zemljevid