SONICA otvoritev: Jenna Sutela, Simina Oprescu

SONICA 2020: Vrt, ki ga preganja raj, 22. - 26. september
12:00-22:00, torek, 22. september, +MSUM


19:00 Jenna Sutela in Tjaša Pogačar,
otvoritveni pogovor festivala
20:00 Jenna Sutela: HOLOBIONT, otvoritev razstave
12:00-22:00 Zvočni vrt: Simina Oprescu: LUDUS, Muzejska ploščad


Finska umetnica Jenna Sutela v svojem delu identificira in reagira na kočljive družbene in materialne momente, pogosto povezane s tehnologijo. Na festivalu predstavljeno delo je naslovila ‘Holobiont’: entiteta, sestavljena iz mnogih vrst, ki so vse neločljivo povezane v svoji ekologiji in evoluciji. Film, katerega glavno vlogo igra nattō bakterija Bacillus subtilis, dokumentira rituale Planetarne zaščite Evropske vesoljne agencije in raziskuje ekstremofilne bakterije v fermentirani hrani kot možnih distributerjih življenja med planeti. Delo skozi prikaz počasnega približevanja iz vesolja pa vse do notranjosti črevesja obravnava idejo utelešenega spoznavanja v planetarnem merilu.
Ob otvoritvi bo v MSUM potekal pogovor med Jenno Sutelo (preko videoklica) in Tjaše Pogačar (v živo v MSUM).

Simina Oprescu je letošnja rezidenčna umetnica festvala SONICA. Skladateljica, video in intermedijska umetnica iz Bukarešte je za letošnjo edicijo festivala razvila delo LUDUS, 4-kanalno zvočno kompozicijo, ki bo za en dan naselila Muzejsko ploščad. Ludus je osnovan na otroški igri ristanc in raziskuje, kako set pravil, ki sicer le diktirajo igro, vpliva na zvok in ritem dela ter posledično ustvarja naključno in nepredvidljivo gibanje zvoka v prostoru.

Zvočni vrtovi festivala SONICA so začasne prostorske zvočne postavitve, ki naseljujejo izbrane mestne javne površine in vrtove. Nastale so v času samoosamitve in kot odziv na morebitne prepovedi koncertnih dogodkov v času epidemije. Nastale kompozicije so nastale posebej za letošnjo edicijo festivala.

Zunanje povezave: Festival SONICAFB dogodek

Vir: MoTA Museum of Transitory Art, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Jenna Sutela

Naročite se na email listo prireditelja MoTA Museum of Transitory Art:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid