Nataša Segulin: Impresije

V Galeriji GONG napovedujemo odprtje prve letošnje razstave, na kateri se bo z zadnjim ciklom fotografij z naslovom Impresije predstavila primorska ustvarjalka Nataša Segulin. Razstava bo na ogled v novem galerijskem prostoru na Kidričevi ulici 20 v Novi Gorici. Kustosinja razstave je likovna kritičarka Nataša Kovšca.

Nataša Segulin je bila dolga leta zaposlena kot novinarka, urednica in odgovorna urednica na TV Koper-Capodistria in TV Slovenija. S fotografijo se je spogledovala že med študijem umetnostne zgodovine in pozneje med novinarskim delom na področju kulture, vendar se ji je v celoti posvetila šele po upokojitvi leta 2011.

Prav zato njen "ustvarjalni opus ni obsežen, saj se s fotografijo intenzivno ukvarja šele nekaj let, a je dovolj enovit, da lahko iz fotografskih ciklov izluščimo bistvene značilnosti njenega ustvarjalnega pristopa", je o avtoričinem ustvarjanju zapisala Nataša Kovšca. "Fotografije, ki jih ustvarja na svojih potovanjih, ne prikazujejo znamenitosti, temveč detajle iz stvarnega sveta: strukturo grajenih objektov, razgibano teksturo zemlje, svetlobne odseve na migetavi vodni površini, razsežnost neba … Tudi izbrane motive običajno kadrira tako, da ne omogočajo prostorske umestitve, saj na posnetkih krajine ni obzorja in obratno: na fotografijah neba ni krajine."

K poetičnosti fotografskega izraza Nataše Segulin v zadnjih ciklih veliko pripomore tudi intenzivna svetloba, ki ponazarja v zadnji seriji fotografij njene popotne vtise. Projekt Impresije "vključuje posnetke treh različnih sakralnih objektov, ki so premišljeno izbrani izseki njihovih zunanjščin in notranjščin, vendar kraji v motivnem izboru sploh niso pomembni.  Avtorica namreč osrednjo vlogo na fotografijah dodeli svetlobnim učinkom, ki na trdni arhitekturni osnovi ustvarjajo množico neopredeljivih, imaginarnih oblik."

"Impresije Nataše Segulin lahko označimo kot izrazito čutne podobe, ki so izraz njene fascinacije nad svetlobnimi pojavi, s katerimi nam posreduje subjektivno doživljanje specifičnega prostora in časa; a ne le občutenja konkretnih sakralnih prostorov, v katerih svetloba zaznamuje vse neizrekljivo in nadčutno, ampak tudi duha časa."

Nataša Segulin (1948, Koper) je od leta 2013 razstavljala na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini (Koper, Ljubljana, Maribor, Trst, Zagreb, Novi Sad, Dunaj, Bratislava, Budimpešta...). Leta 2015 je prejela Priznanje za kvaliteto v fotografski umetnosti na 4. Mednarodnem festivalu likovne umetnosti Kranj. Je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU).

 

Vir: Galerija GONG, Napovednik.com

Zemljevid