Zazrti v vsakdanjost - Parallel

  • Kaj: Fotografska razstava
  • Kdaj: četrtek, 17.9.2020 od 11.00 do 13.00
  • Kje: Spletna otvoritev, Https://toseeourcommonplace.parallelplatform.org
  • Prireditelj: Umetnostna galerija Maribor
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Umetniki: Gustavo Balbela, Johanna Karjalainen, Indrė Urbonaitė, Domonkos Varga, Shelli Weiler; kustosinja: Eszter Erdősi

Pogovor z umetniki ob spletni otvoritvi vodi Alessandro Vincentelli.

Napovedujemo mednarodno razstavo, Zazrti v vsakdanjost, ki jo v luči nove (post)pandemične situacije postavljamo na spletu in je nastala v sklopu Evropske platforme za fotografijo PARALLEL, katere članica je že četrto leto tudi UGM. Predstavilo se bo pet mladih fotografov iz Evrope, ZDA in Brazilije, ki jih je izbrala kustosinja Eszter Erdősi. Umetniki so v svojih projektih raziskovali tematike globalne ekološke krize, ki vse bolj pod vprašaj postavlja obstoj življenja na zemlji. Eszter Erdősi razstavo opisuje kot projekt, ki želi ponovno vzpostaviti zavedanje o naši lastni politični umeščenosti in osebni vlogi pri oblikovanju naše družbe in okolja. Čeprav ne zanika, da se bodo pozitivne spremembe v svetovnem merilu najverjetneje zgodile v obliki strukturnih sprememb, pa razmišlja o načinih, kako bi se posamezniki lahko zavedali obstoječih družbenopolitičnih sistemov, da bi jih imeli možnost preoblikovati ali porušiti. Razstava išče tudi načine, kako izstopiti iz prevladujočega okvira teh struktur, ki bi omogočili, da se spopademo z neoprijemljivostjo okoljske krize, in nas spodbudili k iskanju rešitev v skupno dobro. "Šele z analizo krize lahko izstopimo iz ekološke paralize, spodbudimo razpravo o njej in upamo, da jo bomo v bližnji prihodnosti prerasli," pravi kustosinja.

Razstavni projekt Zazrti v vsakdanjost so mladi fotografi razvijali letos, v okviru mentorskih programov Evropske platforme za fotografijo PARALLEL, ki deluje s podporo EU programa Ustvarjalna Evropa.

Vir: Umetnostna galerija Maribor, Napovednik.com