Izrazi svoje upanje / Pod golim nebom

Pod golim nebom je nov programski sklop, v katerem izpostavljamo projekte v na prostem, pod golim nebom. Kot prvega predstavljamo projekt Izrazi svoje upanje (orig. Show Your Hope), v katerem se prepletata slikarstvo in pripovedovalski performans.

Show Your Hope (Izrazi svoje upanje) je potujoča umetniška iniciativa, katere pobudnik in glavno gonilo je nizozemski mož tisočerih talentov Martin Voorbij alias Mr. Martin. Njegov zaščitni znak je star rumen kamion, s katerim potuje po svetu, in ki se ob postankih spremeni v improvizirano razstavišče na prostem. Mr. Martin premore ogromno zbirko slikarskih del, ki so jih na temo upanja ustvarili umetniki iz vsega sveta in tudi iz Slovenije: zgodbe teh slik postanejo predmet svojevrstnih pripovedovalskih performansov, s katerimi karizmatični Mr. Martin na nepričakovanih lokacijah razveseljuje svojo publiko.

Zaključek Mr. Martinove ture po Balkanu se bo odvil v Sloveniji, kjer se ob krajši razstavi v galeriji Alkatraz obeta še vrsta pripovedovalskih performansov na prostem tako v Ljubljani kot v nekaterih drugih manjših krajih v okolici prestolnice (točen seznam datumov in lokacij bo pravočasno objavljen na spletni strani). Zavidljiva zbirka slik uniformnega formata, a neštetih likovnih izrazov in poetik, gledalcem predoča številne zgodbe o upanju, o najrazličnejših človekovih hrepenenjih, sanjah, pa tudi razočaranjih, vse to pa na performansih začinjajo številne anekdote in prigode iniciatorja projekta.

MR. MARTIN je vsestranski ustvarjalec samouk, pobudnik in koordinator globalne potujoče razstave Izrazi svoje upanje, mojster pripovedovanja in improvizacije. Preden se je začel ukvarjati s projektom Izrazi svoje upanje, je deloval kot glasbenik oziroma kot glasbeni menedžer. Med drugim je bil sodelavec in koordinator organizacije 2B, kulturne garaže v Eindhovnu (1984–1996). Bil je tudi pobudnik in koordinator mirovnega urada Outpost v Sarajevu (1997–2001). Poleg tega se ukvarja tudi s pisanjem knjig, filmsko in razstavno produkcijo. Živi in deluje v Eindhovnu na Nizozemskem.

Mr. Martin bo iz galerije Alkatraz v angleščini pripovedoval zgodbe o slikah in avtorjih in sicer vsak dan ob 18. uri. Posnetek bo na ogled na Strip Core TV na youtubu..

Odpiralni čas galerije: ponedeljek−četrtek: 11.00−19.00, petek, sobota: 12:30−20:30

 

 

Koprodukcija: KUD Mreža, Divja misel
Projekt je del spremljevalnega programa Pripovedovalskega festivala.

Vir: Strip Core / Forum Ljubljana, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Mr. Martin

Zemljevid