36. Slovenski knjižni sejem

Slovenski knjižni sejem je najstarejši, največji in najpomembnejši dogodek v slovenski knjižni industriji. Trenutne epidemiološke razmere, posledica naraščajočih koronskih okužb in zaradi tega zaostrenih protiukrepov, nam narekujejo, da bo tokratni sejem v celoti potekal na spletu.


Odprtje in nagrade
e-SKS bomo odprli v ponedeljek, 23. novembra, ob 18. uri, prireditev pa prenašali na splet in druge medije.

Tudi letošnje leto bomo podelili Schwentnerjevo nagrado za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva ter veliko nagrado Slovenskega knjižnega sejma - knjiga leta 2020.


Na spletni strani bodo izhodišče, srečevališče in presečišče spletnih dogodkov ter virtualni prostor za nakupovanje knjig večine slovenskih založb. Vhod v e-cono bo s spletne strani sejma zavihek e-sejem bo odprl dve možnosti: pregledovanje virtualnega kataloga sodelujočih skoraj stotih založb in njihovih programov, z možnostjo nakupa knjig, ter obisk različnih spremljevalnih dogodkov, pogovorov, nastopov, panelov, podelitev nagrad, prenosov v živo … na spletni strani in posebnem YouTube kanalu, vse dni sejma.

Narazen, a vendarle skupaj je osnovno vodilo letos tako drugačnega, posebnega sejma. Še nikoli v 48-letni sejemski zgodovini ni bilo tako. Kako uspešen bo, bodo odločili obiskovalci spletnega sejma sami. Tudi letos velja slogan: Vstopnine ni, kupite knjigo več!


Prirejata: Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS in Cankarjev dom


O + O = O²

Prav vsak knjižni sejem je nekaj posebnega: zaradi novih knjig, naslovov, knjižnih  junakov, različnih krajev dogajanja, še neodkritih svetov … Letošnji, šestintrideseti po vrsti, pa bo drugačen še toliko bolj. Zaradi nevidnega, po obliki grozljivo lepega obiskovalca, ki je pred vse nas – organizatorje, razstavljavce in obiskovalce – postavil veliko vprašanj, na katera bomo odgovarjali kar sproti, v hodu, glede na trenutne javnozdravstvene razmere ter posledično zahteve in omejitve. Vsi si želimo, da bo sejem kar najbolje izpolnil pričakovanja vseh deležnikov, zato bomo klasični, fizični predstavitvi dodali še spletno, virtualno razsežnost, ki bo postala stalnica tudi v prihodnje. To pomeni, da bo dogodek hibriden, "offline" in "online", O + O. Tako imenovana e-cona bo platforma za digitalne vsebine, izhodišče, srečevališče in presečišče spletnih dogodkov. Narazen, a vendarle skupaj, je njeno  osnovno vodilo. Večina sejmov, ki so v pripravi za jesen, bo takšnih (Frankfurt, Dunaj, Zagreb, Seul). Manj ali nič spremljevalnih dogodkov v živo na samem sejmišču, nekaj v drugih bližnjih kulturnih ustanovah, pa zato neomejeno veliko na spletu. Tudi kakšen nobelovec se nam lahko pridruži, prvič od leta 1972. Država v fokusu bo Španija, mesto gost pa Novo mesto, ki letos praznuje 100-letnico novomeške pomladi, ambasador Cicifesta Andrej Predin. Likovna podoba je narejena na osnovi ilustracije Huiqin Wang, iz slikanice Milana Dekleve o Almi Karlin, ob 70-letnici njene smrti. Deklica, ki se ob oknu in globusu vzpenja po lestvi in v roki drži knjigo, simbolizira prizadevanja Slovenskega knjižnega sejma, da Slovenci postanemo narod bralcev, Slovenija pa država branja. Sejem bo in veselimo se ga! Le skupaj lahko prebrodimo krizo in tako pošljemo pozitiven signal zainteresiranim javnostim.

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid