Steklenik I Boštjan Perovšek: Zvočna prepletanja

19. september – 6. november 2020
razstava 8-kanalne zvočne instalacije

sobota, 19. 9. 2020 ob 12.00 (opoldne) – družinska otvoritev in vodstvo za otroke
torek, 22. 9. 2020
18.00 ali 18.45 dr. Roland Mühlethaler: Raziskovalno-umetniški zvočni sprehod iskanja pajkovih mrež
20.00: večerna otvoritev in zvočni dogodek v živo

del projekta konS - platforme za sodobno raziskovalno umetnost

Za vse dogodke je potrebna predhodna najava na: cona@cona.si


Umetniško delo Zvočna prepletanja deluje na področju spajanja znanosti in umetnosti. Znanstveno proučevanje vibracijskih signalov živali (biotremologija) je z vidika umetnosti zanimivo predvsem zaradi zvočne manifestacije aktivnosti živali, skozi specifično organizacijo zvočne mase pa lahko seže tudi v polje komunikacije med živimi bitji. V razstavnem prostoru bosta na posebej oblikovani konstrukciji, prisotni dve pajkovki vste Navadni križevec (Araneus diadematus). Njune mreže tvorijo osrednji del instalacije postavljene v galeriji Steklenik. Pajkove mreže namreč niso zgolj pasti za plen, ampak delujejo tudi kot neke vrste podaljšek pajkovih senzornih sistemov. Vibracij, ki jih pajki oddajajo in sprejemajo prek mreže, človeško uho ne zazna, a razstava odstira prav ta nevidni zvočni svet. Kompozicijo tvorijo neobdelani zvoki aktivnosti žuželk in pajkov, ki so naknadno elektronsko obdelani.

V okviru razstave se bo odvil zvočni dogodek v živo, v fokusu katerega bodo raznovrstni zvoki pajkov in žuželk, ki tvorijo tudi osnovo dela Zvočna prepletanja. Te zvoke bo Boštjan Perovšek v živo moduliral ter tako poslušalcem ponudil bolj neposreden vpogled v svoje doživljanje zvokov teh živih bitij.

Med raziskovalno-umetniškim zvočnim sprehodom, ki ga bo vodil dr. Roland Mühlethaler, bodo udeleženke_ci spodbujene_i, da najdejo in opazujejo lokalne pajke in njihove mreže. Sprehod bo obogaten tako s strokovno razlago, kot z raznovrstnimi pripovedmi dr. Mühlethalerja, ki bo udeleženke_ce naučil, kako naj s preprostimi orodji (na primer glasbenimi vilicami) zvabijo pajke iz njihovih mrež. Pajkove mreže bo na ta način mogoče geografsko označiti z aplikacijo Arachnomancy.

Vstopnina za dogodke je dva kulturna evra.

Zunanje povezave: Boštjan Perovšek: Zvočna prepletanja - razstavaDr.Muhlethaler: Raziskovalno-umetniški zvočni sprehod iskanja pajkovih mrežBoštjan Perovšek: Zvočna prepletanja - dogodek v živoVodstvo za otroke

Vir: Cona, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Cona:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid