Leon Firšt & Rok Zalokar: Vesolje jazz klavirja

Leon Firšt, najprepoznavnejši slovenski skladatelj mlade generacije, in Rok Zalokar, vodilni slovenski jazz pianist, oba dobitnika številnih mednarodnih nagrad, sta za uvod v novo koncertno sezono v Celju pripravila vznemirljiv koncert, na katerem bosta z avtorskimi skladbami in improvizacijami premikala skrajne tehnične in izrazne meje klavirja in sodobnega jazzovskega zvoka ter zagotovo navdušila vse ljubitelje tovrstne glasbe.

Leon Firšt je dobitnik kopice nagrad, vključno s Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani, prvo nagrado elitnega skladateljskega tekmovanja na Filipinih in Kristalnim grbom Mestne občine Celje, in danes velja za najprodornejšega slovenskega skladatelja mlajše generacije, ki ga redno izvajajo slovenski profesionalni orkestri in eminentni evropski solisti. Njegov opus obsega simfonično, komorno in solistično glasbo, z velikimi uspehi pa ustvarja tudi zabavno glasbo, glasbo za film in gledališče, operno in operetno glasbo, muzikale, kjer se je proslavil z izjemnim uspehom muzikala Veronika Deseniška in televizijskim muzikalom Butalci ter jazz glasbo, ki jo zelo uspešno tudi izvaja kot pianist - v zasedbah LF Band, Funk fact, Marko Hatlak band in mnogih priložnostnih sodelovanjih z vodilnimi jazzovskimi ustvarjalci.

Rok Zalokar se je po letih študija in življenja v Rotterdamu in Kobenhavnu vrnil v Slovenijo, kjer je eden najvidnejših ustvarjalcev na področju jazza. Osredotoča se na ustvarjanje v klavirskem triu, s katerim nastopa že od leta 2011, niso pa mu tuja niti sodelovanja v zasedbah, ki izvajajo jazz znotraj bolj konvencionalnih žanrskih parametrov. Med njimi najbolj izstopajo avantgardni pop trio Kukushai, hiphop-noise-jazz formacija Million Ear in producentski alter-ego - koletiv Zhlehtet. Od leta 2013 je Rok kot vodja različnih zasedb izdal enajst albumov z avtorsko glasbo pri založbah RTV ZKP, Celinka, ZARŠ, Kamizdat in Modigo. Njegovo delo ni ostalo neopaženo - poleg rednega igranja na domačih in tujih festivalih je prejemnik Jazzona za najboljšo kompozicijo in izvedbo ter mednarodne nagrade Erasmus Jazz Prize.

Ob 16:00 bosta Rok Zalokar in Leon Firšt izvedla tudi delavnico jazz improvizacije za zainteresirane učence in ljubitelje jazz klavirja. Udeležba na delavnicah je brezplačna, izvedbo omogoča in financira Mestna občina Celje.

Vstopnina za koncert je 10€. Nakup vstopnic je možen na spletni strani mojekarte.si in vseh prodajnih mestih Petrol in 3DVA. Število vstopnic je zaradi ukrepov za preprečevanje epidemije omejeno.

Vir: Hiša kulture Celje, Napovednik.com

Zemljevid