Samopomoč pri strahu pred javnim nastopanjem

JAVNI NASTOP – OHHH GROZA

Samopomoč pri strahu pred javnim nastopanjem s tapkanjem

Če tudi vas ob misli na javni nastop zbode v želodcu ali se vam zašibijo kolena in vam začne srce pospešeno biti, vedite, da niste ednini, ki ga je strah javnega nastopanja. Skoraj 75 odstotkov ljudi je strah spregovoriti pred drugimi, nastopiti pred občinstvom ali predstaviti svoje ideje oz. zamisli pred skupino ljudi. Znani ali neznani ljudje, pričakovanja občinstva, morebitna vprašanja ali kritika, večje število oči, ki je uprto v nas, vse to lahko v nas povzroči nelagodje in neprijetne občutke, ki jih lahko spremljajo tudi najrazličnejši telesni odzivi, kot so razbijanje srca, potenje, rdečica na obrazu, bolečine v želodcu, driska ali bruhanje, tresenje rok, nog, glasu …
Vse to pa se lahko omili oz. v celoti odpravi. Najpomembnejša je dobra priprava na nastop. Kjer pa ne gre le za teoretično pripravo, temveč za celostno pripravo, kjer se posvetimo nam, kot govorcu, našim občutkom in naši predstavi nastopa ter temi, ki jo bomo predstavili. Tudi tukaj velja načelo "Vaja dela mojstra". Večkrat kot bomo nastopili pred občinstvom, lažje nam bo. Pri premagovanju strahov, omejujočih prepričanj ter lajšanju telesnih odzivov si lahko uspešno pomagamo s tapkanjem. Na podlagi lastnih izkušenj vam bom predstavila, kako sem sama premagala strah pred nastopom pred kamero. Poleg tapkanja sem uporabila še nekatere druge trike, ki vam jih bom zaupala na predstavitvi.

Škoda bi bilo, da bi vas strah pred javnim nastopanje še naprej omejeval v vašem življenju in vas oviral pri tem, da delite svoje ideje, talente in vrline z drugimi in svetom. Dovolite si preseči svoj strah in stopite iz svoje cone udobja. Nikoli ni prepozno!
Predava Nataša I. Novak, prof.

Zaradi omejenega števila mest sporočite svojo prijavo na drustvo.aia@gmail.com ali 070-732-070 in si rezervirajte mesto.

Vabljeni. Vstop prost.

Vir: AIA - Mladinski center Mengeš, Napovednik.com

Zemljevid