Rok Mohar: Černobilčki

Vljudno vabljeni na ogled razstave Roka Moharja z naslovom Černobilčki, v sredo, 9. septembra, od 21.00, pred Galerijo Nočna izložba Pešak. Razstava je del 27. obletnice Avtonomnega kulturnega centra Metelkova mesto in bo kot doslej na ogled v večernih urah.  

Rok Mohar: Černobilčki

Ob 27. obletnici AKC Metelkova mesto se bo v Nočni izložbi Pešak predstavil vsestranski ustvarjalec in kipar Rok Mohar, in na ogled postavil izbor del iz kiparske serije Černobilčki. Nekajletni projekt, ki ga je bilo v različnih oblikah že moč uzreti, je bil nazadnje in najobsežneje predstavljen letos v koprski Galeriji Meduza. Tokrat pa bo širši javnosti prvič na ogled v neposredni bližini svojega "rojstnega kraja", saj se Moharjev atelje nahaja v eni izmed stavb (Hlev) nekdanjega vojaškega kompleksa.

Pri projektu gre po večini za mavčne figure med katerimi prevladujejo groteskno spačene podobe otrok. Kot lahko jasno razberemo iz naslova, se Černobilčki porajajo iz černobilske jedrske katastrofe, težina katere se zdi kot vtisnjena v temačne grimase likov. V ožjem smislu Černobilčki aludirajo na atomsko dobo dvajsetega stoletja in opozarjajo na posledice izkoriščanja jedrske energije. V širšem pa merijo na znanost nasploh in izkoriščanje le te v imenu napredka.

Gre sicer za univerzalno tematiko človeške neumnosti in njene neuvidevnosti do okolja in svojega bližnjega, ki pa jo avtor pripoveduje skozi prizmo svojevrstne mitologije v nastajanju. Razširjajoči se univerzum Černobilčkov združuje tako evropsko tradicijo, kakor tudi grško in egipčansko mitologijo ter navsezadnje znanost kot novodobno religijo. V njem lahko tako denimo namesto hieroglifov beremo fizikalne enačbe.


Rok Mohar (1979) je leta 2000 končal srednjo šolo tiska in papirja. Leta 2003 se je vpisal na šolo uporabnih umetnosti Famul Stuart, smer kiparstvo. Od leta 2006 ustvarja v ateljeju v AKC Metelkova mesto. Svoja kiparska dela je razstavljal na številnih skupinskih razstavah. Samostojno se je med drugim predstavil z razstavo Intra muros (z Markom A. Kovačičem, Peterokotni stolp, Ljubljanski grad, 2015) ter Černobilčki (Obalne galerije Piran, Galerija Meduza Koper, 2020). Občasno deluje kot oblikovalec scenografij in rekvizitov ter kot restavrator. Leta 2019 je v Tržiču s pomočjo društva KUD Ampus v graščini Neuhausen vzpostavil grafični atelje. Živi in ustvarja v Ljubljani in Tržiču.


Kustosinja: Anabel Černohorski
Foto arhiv: Božo Rakočević
Produkcija: Galerija Nočna izložba Peška, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo

Vir: Nočna izložba Pešak, Napovednik.com

Zemljevid