Faso Danse Theatre: Kalakuta republika (Kalakuta Republik)

Plesalec in koreograf Serge Aimé Coulibaly je bil rojen v Burkina Fasu (Bobo Dioulasso), od leta 2002 deluje po Evropi in drugod po svetu. Navdihuje se pri afriški kulturi, njegovo umetnost pa zaznamuje misel o nujnosti mogočnega sodobnega plesa, utemeljenega v čustvovanju, ter večnega nosilca refleksije in upanja.

V delu belgijsko-burkinafaškega koreografa Sergea Aiméja Coulibalyja, ki se glasbeno navdihuje pri Fela Kutiju, nigerijskem skladatelju, saksofonistu, dirigentu, političnem aktivistu in očetu glasbene zvrsti afrobeat, je politika veliko več kot samo pridušen dramaturški podton. Na odru je šest plesalcev, ki se jim kmalu pridruži sedmi. Iz njih vzbrsti brezkončen niz variacij likov in gibov, ki služijo kot metafore za nezadržno slo po življenju … Politična refleksija, ki naelektri telo.

Jezik giba, zaznamovan s tradicionalnim repertoarjem, s predajanjem plesu v nočnih lokalih in z jazzom, ki pa se zlagoma prelije v popolnoma nov ples. Pljuskajoč, neobremenjen s svojim izvorom.

Kalakuta republika ni ne Kutijev biografski popis ne glasbeni pregled njegove umetniške poti. Je razburljiva študija umetniškega angažmaja in kaj ta lahko sproži. Podobno kot druga Coulibalyjeva dela Kalakuta republika ne ponuja odgovorov, temveč jasna vprašanja. Kateri svetovni dogodki ljudi spodbudijo k združevanju, množičnemu izražanju nezadovoljstva in iskanju rešitev? Kdaj ljudje poiščejo karizmatične vodje? Kakšno moč pravzaprav ti imajo in pod kakšnimi pogoji? Koliko svobode je mogoče v okviru gibanja?

Mailloteva koreografija za sabo pušča sijočo sled domišljije in srečnih pravljičnih koncev.

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid