Večja od vseh (Gostovanje: Klub CD)

Rok Vilčnik - rokgre

VEČJA OD VSEH


 

Nominacija za Grumovo nagrado 2018.

Premiera:14. februar 2020

Produkcija: Prešernovo gledališče Kranj


 

Protagonistka monodrame večkrat nagrajenega dramatika Roka Vilčnika – rokgreja je Pikapolonica Zmagoslava Marjetica Nogavička – torej Pika Nogavička, ki je žirijo na lanskem 48. tednu slovenske drame tako očarala, da je igro upravičeno uvrstila med nominirana besedila za Grumovo nagrado.

V obrazložitvi nominacije je žirija med drugim napisala:

"Večja od vseh je monodrama, katere protagonistka je Pikapolonica Zmagoslava Marjetica Nogavička – torej Pika Nogavička. Ta je za razliko od legendarne otroške junakinje zgodb Astrid Lindgren 'zrasla'. Prav odraščanje je osrednja tema drame, vključno z otroškimi sanjami, razočaranji, s telesnimi spremembami in socialnimi obveznostmi. Že v prvih stavkih izvemo, da je Pika zrasla, da je postala tudi 'odrasla', da pege prekriva s pudrom, nosi visoke pete in nogavice iste barve ter živi v garsonjeri. A besedilo ne ostane pri začetni melodramatski zasnovi in ne igra samo na čustveno noto. Vseskozi slutimo tudi Pikino notranjo premišljenost in obenem razburjenost, negotovost in izgubljenost, ki ne tvorijo le zaradi hormonov razburkanega najstništva, ampak eksistencialno bistvo sodobnega človeka. Igra nekoliko spominja na Bariccov Novecento in celo na Malega princa, ki jima ni podobna le zaradi učinkovitega prikaza drugačnosti, ampak tudi zato, ker ni namenjena otrokom, temveč odraslim. Obilica zanimivih situacij nazadnje omogoča potencialno zelo različne načine recepcije, in sicer od feministične, romantične, mladostniške do socialne in psihološke. Zato je tudi večkratno uprizarjanje ne bo izčrpalo." (Celotna utemeljitev je v prilogi.)

V svetu, ki nas sili v uniformiranost, je Pikino življenje kot svetla luč v temnem tunelu. Njena drugačnost, nesprejemanje togih družbenih pravil in predvsem ohranjanje otroškosti nam je lahko v pomoč, ko se nam zdi, da ne moremo živeti drugače. Prepričani smo, da je vloga "pisana na kožo" igralki Vesni Slapar in režiserju Alenu Jelenu, mojstru uprizarjanja intimnih družinskih zgodb. In kar dodatno govori v prid odločitvi za uprizoritev te monodrame, je vsekakor Stolp Škrlovec, kjer se nam bo odrasla Pika Nogavička zagotovo usedla v srce.

Priporočena starost za ogled predstave: 14+


 

Režiser Alen Jelen

Igrajo: Pika, nekoč Nogavička Vesna Slapar

 

Dramaturginja Marinka: Poštrak

Asistentka dramaturginje: Kristina Mihelj

Kostumografka: Belinda Radulović

Avtorica glasbenega izbora: Darja Hlavka Godina

Lektorica: Barbara Rogelj

Oblikovalec luči: Bojan Hudernik

Oblikovalec maske: Matej Pajntar


Foto: Nada Žgank

 

 

Zunanje povezave: O uprizoritvi

Vir: Napovednik.com, Prešernovo gledališče Kranj

Naročite se na email listo prireditelja Prešernovo gledališče Kranj:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid