Ivan Rudolf in padalci

Razstava predstavlja usode primorskih padalcev, delovanje Ivana Rudolfa in njegove osebne predmete, ki jih hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.  

Zgodbe slovenskih padalcev sodijo v čas druge svetovne vojne. Slovenski padalci in Ivan Rudolf so se iskreno borili proti nacifašizmu in za osvoboditev domovine. Vendar so nekateri proti koncu vojne oziroma po njej postali žrtve likvidacij tajnih služb komunističnih oblasti.

Med prvimi padalci, ki so se v noči iz 17. na 18. marec 1943 spustili iz britanskega letala, sta bila tudi Idrijčana radiotelegrafist Venceslav (ali Vencelj) Ferjančič (1919) in Bojan (Bogomir) Koler (1921), ki je imel nalogo vodnika.

Na fotografiji: Ivan Rudolf (stoji na desni) in kapetan Desmond Lacy Clark med bodočimi slovenskimi padalci britanskih misij ISLD. Zavezniško taborišče za vojne ujetnike El Tahag pri Aleksandriji, Egipt, 1942 (fototeka Muzeja novejše zgodovine Slovenije).

Razstava Vojaškega muzeja Slovenske vojske in Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem je avtorsko delo dr. Gorazda in dr. Blaža Torkarja. Na odprtju bodo sodelovali: Zvezdan Marković (Vojaški muzej Slovenske vojske), dr. Gorazd Bajc (Univerza v Mariboru, Filozofska fakulteta) in Irena Uršič (Muzej novejše zgodovine Slovenije). 

Obiskovalce dogodka naprošamo, da upoštevajo priporočila NIJZ; nosijo maske v zaprtem prostoru in držijo medosebno razdaljo. V skladu z določili Odloka o začasni splošni omejitvi oz. prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji (Ur. l. RS št. 96/2020, z dne 8. 7. 2020) bomo zbirali vaše podatke na Listi prisotnosti.

Vir: Mestni muzej Idrija, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Muzej novejše zgodovine Slovenije, Vojaški muzej Slovenske vojske, ZRS Univerze na Primorskem

Zemljevid