Sergej Prokofjev: Pepelka (Cendrillon)

Koreograf Jean-Christophe Maillot

Mednarodno priznan koreograf in baletni ustvarjalec Jean-Christophe Maillot je v svoji celoviti koreografski viziji pravljice o Pepelki odstranil plasti, namenjene olepševanju dejstev, in s tem utrl pot premisleku o tem, kako lahko ljudje, ki preminejo, pomembno začrtajo življenjsko pot tistih, ki ostanejo.

Z mojstrskim psihološkim niansiranjem likov je presegel banalnost in stereotipnost številnih dosedanjih  uprizoritev. To pomeni, da nas junaki, čeprav so dobri, lahko tudi iritirajo, negativci pa v nas vzbudijo občutke simpatičnosti in naklonjenosti. Še več, koreograf temi Pepelkine poroke s sanjskim princem celo odreka pomembnost in se osredotoča predvsem na "čustveni tobogan", ki brezčasno pravljico poganja naprej. 

Takšna Pepelka ne potrebuje nobenih dodatkov, ki bi jo naredili lepo; celo sloviti stekleni čeveljc nadomesti golo stopalo, ki tako hkrati s simbolom preprostosti mladega dekleta postane tudi znak dela telesa, brez katerega ples ne bi obstajal. Hkrati pa za sabo pušča sijočo sled domišljije in srečnih pravljičnih koncev.

 

Mailloteva koreografija za sabo pušča sijočo sled domišljije in srečnih pravljičnih koncev.

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid