Jesenske serenade - Prostranost

  • Kaj: Klasična glasba
  • Kdaj: sreda, 16.9.2020 ob 20.00
  • Kje: Župnijska cerkev sv. Janeza Krstnika v Preski, Preska - Medvode
  • Prireditelj: Glasbena mladina ljubljanska
  • Vstopnina: Rezervacija sedišča.

Kvartet violončel
Katarina Kozjek
Izak Hudnik
Sebastian Bertoncelj
Tamara Gombač

Koncert z besedo povezuje Dejan Pevčević.


Rezervacija sedišča.

Za rezervacijo pokličite: Glasbena mladina ljubljanska, od ponedeljka do petka
od 9.00 do 18.00: 041/730-430
od 9.00 do 14.00: 01/426-84-71
e-pošta: gml.drustvo@siol.net
Potrdilo o rezervaciji sedišča bo na voljo od 19.00 dalje na prizorišču koncerta.


KVARTET VIOLONČEL sestavljajo slovenski violončelisti mlajše generacije. Vsi so svojo glasbeno pot pričeli na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Milošu Mlejniku, svoj glasbeni izraz pa kasneje izčiščevali na prestižnih univerzah širom Evrope in številnih seminarjih pri svetovno uveljavljenih violončelistih. Po končanem formalnem študiju so ostali aktivni na mnogih področjih - kot solisti v sodelovanju s slovenskimi orkestri in v okviru tako domačih kot mednarodnih festivalov, komorni glasbeniki v najrazličnejših sestavih, pedagogi na vseh stopnjah glasbenega izobraževanja in orkestrski glasbeniki. Povezuje jih skupna glasbena in ustvarjalna vizija, v duhu katere so prvič skupaj zazveneli na koncertu "La forza del violoncello" v okviru 3. festivala Cellofest Ljubljana. Želja po nadaljnem umetniškem ustvarjanju jih je pripeljala do cikla Jesenske serenade, za katerega so izbrali atraktiven program originalnih del za kvartet violončel skladateljev slovanskih korenin. Dinamika kvarteta sloni na medsebojnem vzpodbujanju in izražanju vseh članov, zato si namesto določenih vlog violončelisti vodilno pobudo podajajo med seboj.

LEON FIRŠT je eden največkrat nagrajenih in najbolj izvajanih slovenskih skladateljev mlajše generacije. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je pri prof. Dušanu Bavdku zaključil magistrski študij kompozicije. Pred tem je na  Glasbeni šoli v Celju končal nižjo stopnjo klarineta (prof. Bojan Logar) ter nadaljeval srednjo stopnjo s študijem tolkal v razredu prof. Damirja Korošca na Prvi gimnaziji v Celju in Glasbeni šoli Celje. Do sedaj je ustvaril več kot 70 simfoničnih, komornih in solističnih skladb, ki so bile večkrat izvedene na koncertih v Sloveniji in po svetu. Njegove skladbe za mlajše glasbenike so pogosto izbrane za obvezne skladbe na raznih državnih tekmovanjih, komorne in orkestrske skladbe pa redno izvajajo najbolj eminentni slovenski glasbeniki (Slovenska filharmonija, Orkester RTV, Kvintet Slowind, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije idr.). Njegov opus vsebuje tudi glasbeno-scenska dela (opereta Usanjano življenje, opera V imenu ljubezni, muzikal Veronika Deseniška) ter odrsko in filmsko glasbo. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen doma in v tujini. 

DEJAN PEVČEVIĆ o sebi pravi: " Sem otrok Jugoslavije, rojen v zasneženi Ljubljani in od takrat živim pod Kamniško-Savinjskimi Alpami. Nekega dne sem iz radovednosti pogledal v gledališče in se zaljubil v odrske deske. Ta ljubezen me je peljala po akademijskem dvorcu od zvedavega študenta, preko diplomanta, do magistra umetnosti. Med študijem in po njem sem se profesionalno igral tako v institucionalnih igralnicah (MGL, SMG, SLGC, RTV SLO, APT, MGP, Mini teater, CD, SSG…) kot tudi izven njih (ŠKUC teater, GML, Flota, KUD France Prešeren, Glasbena matica itn.). Poklicno sem deloval doma in v tujini. Najbolj zanimive igre, med tistimi, ki vam jih lahko zaupam, so bile: zvedavost v monodrami Otročarije, varanje v gledališki predstavi Igra s pari, ples v Bariju, zavajanje v TV nanizanki Daleč je smrt, lebdenje v breztežnosti s predstavo GØ, poetika Jesenskih serenad, ljubljenje v filmu Deževanje, vojskovanje za Osvoboditev Primorske, potem je tu še radijska igra Sveta Barbara, režija gibljivih slik, npr. film Adrenalinc ter ostale stvaritve (95). Višek časa in energije vlagam v vse, kar miga in giba, npr.: surfanje, prijateljevanje, vandranje po svetu, potapljanje v knjigo ali morje, hribolazenje, plesno migotalkanje ..."

Vir: Glasbena mladina ljubljanska, Napovednik.com