Tony Oursler: experimentum crucis

V okviru festivala Indigo predstavljamo razstavo Ourslerjevih del, ki je nastala v sodelovanju z Laro Pan, kuratorko, ki deluje v New Yorku.

Tony Oursler (r. 1957, New York) je znan po svojih video in multimedijskih instalacijah, ki raziskujejo stičišča tehnologije in vizualne kulture. Še posebej ga zanimajo svetovi percepcije in čustvenosti, ki nastanejo, ko se srečujemo z novimi tehnologijami in jih ponotranjimo. Razstava tako združuje dela, ki se ukvarjajo z nepojasnjenimi nadnaravnimi fenomeni. Njegov film Imponderable (Nedoumljiv, 2015) prepleta različne nastopajoče, ki so promovirali ali razkrinkali takšne fenomene, med njimi tudi sir Arthur Conan Doyle, Harry Houdini in Fulton Oursler (umetnikov dedek), izhaja pa iz umetnikovega obširnega arhiva in raziskovalnega materiala na to temo. Veliko filmskega gradiva izhaja iz konca obdobja industrijske revolucije, časa naglih tehnoloških in družbenih sprememb, ki so tudi sovpadale s povečanim splošnim zanimanjem za okultno.

Danes, v 21. stoletju, ko smo priče tehnološki revoluciji — umetna inteligenca, robotika, SpaceX — iščemo odgovore, iščemo sledove kontinuitete med vsemi temi masivnimi spremembami, iščemo našo prihodnost. Zanimanje za nedokazane fenomene ponovno narašča; strah pred smrtjo in prizadevanje za podaljšanje življenjske dobe, tudi neomejeno, sta vseprisotna. Kako lahko ohranimo spomin in za vse večne čase obdržimo našo zavest? Kako lahko gledamo na svet z drugačne perspektive?

© Tony Oursler: Phase Trans, 2019 (still)

Zunanje povezave: Galerija Vžigalica

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid